Top 5 cele mai ieftine destinații de vacanță din Europa

Călătoriile sunt o modalitate minunată de a explora locuri noi, de a cunoaște culturi diverse și de a crea amintiri de neuitat. Cu toate acestea, bugetul poate fi uneori un obstacol în calea aventurilor noastre. Dacă vreți să vă îndepliniți dorința de a călători prin Europa fără a vă epuiza economiile, sunteți în locul potrivit. Acest articol vă va dezvălui cele mai ieftine țări europene pe care le puteți vizita, oferindu-vă ocazia să vă bucurați de peisaje spectaculoase, cultură bogată și experiențe autentice, fără să vă afecteze prea mult portofelul.

De la destinații mai puțin cunoscute, dar pline de farmec, până la metropole vibrante și plaje liniștite, Europa oferă o gamă variată de opțiuni pentru călători cu buget redus. Indiferent dacă vă doriți să vă plimbați prin străduțele înguste ale unui oraș vechi sau să vă relaxați pe malul unei ape cristaline, iată câteva dintre cele mai atrăgătoare și economice destinații pe care le puteți lua în considerare pentru următoarea aventură în Europa.

BULGARIA

Sofia, Bulgaria

Bulgaria se află adesea în fruntea listei țărilor ieftine de vizitat în Europa – și cu un motiv întemeiat. Cele mai interesante destinații din Bulgaria nu vă vor costa nici un ban. Sofia, capitala țării, este un oraș vechi în care puteți vedea influența turcă și bizantină – dar adevăratul farmec al țării nu poate fi descoperit cu adevărat până nu pășiți în zona rurală. Aici castelele, satele și traseele de drumeții – Parcul Național Balcanii Centrali se află în fruntea listei pentru drumeții grozave și priveliști uluitoare – sunt fie gratuite, fie foarte ieftin de vizitat. Pe lângă Sofia, orașele mai mici, cum ar fi Plovdiv, care găzduiește peste 200 de situri arheologice, sunt și mai ieftin de explorat.

Mai mult decât atât, prețurile pentru transportul public în Bulgaria sunt relativ accesibile. Un bilet de autobuz, tramvai sau metrou într-un oraș precum Sofia poate costa în jur de 1-2 leva bulgărești (BGN), în funcție de distanța parcursă și de tipul de bilet achiziționat (unică călătorie sau abonament pentru mai multe călătorii).

TURCIA

Turcia este una dintre cele mai vizitate țări din lume, dar rămâne o destinație turistică subestimată. Aflată între Europa și Asia, Turcia este un fabulos amestec de culturi care poate fi văzut în orice, de la arhitectură la bucătărie.

Există o gamă largă de opțiuni pentru vizitatori, de la lanțuri muntoase și coastele pline de plaje, până la metropola plină de culoare a Istanbulului – Turcia are de toate. În ciuda cutremurelor devastatoare care au lovit țara, multe destinații turistice din vestul țării (la sute de kilometri de zonele afectate) sunt deschise și primesc activ vizitatorii.

Multe orașe turistice din Turcia au cartiere vechi și autentice, cum ar fi Istanbul, Antalya sau Izmir. Plimbați-vă pe străzile pavate, explorați bazarurile și descoperiți arhitectura tradițională, fără a plăti vreun bănuț. Mai mult, intrarea în multe moschei și monumente istorice este gratuită sau are un cost redus. Puteți vizita  Moscheea Albastră și Hagia Sophia din Istanbul sau  puteți face drumeții și plimbări pe jos în natură în zone precum Cappadocia, Munții Taurus sau Parcul Național Olimp. 

Ca modalități de transport, autobuzul, tramvaiul și metroul reprezintă o bună opțiune. Un bilet de autobuz, tramvai sau metrou: Aproximativ 2-4 TL (liră turcească), iar o liră turcească este echivalentul a 0,17 ron.

MUNTENEGRU

Muntenegru este o țară foarte nouă – și-a recâștigat independența în 2006 – și o țară care oferă călătorii cu peisaje spectaculoase, plaje idilice și un amestec captivant de culturi și tradiții. Așteptați-vă la prețuri foarte ieftine la alimente, atâta timp cât rămâneți la mâncărurile locale consistente, cum ar fi un burek asemănător plăcintei umplute cu carne; orice altceva va însemna prețuri turistice. Cele mai multe orașe găzduiesc, de asemenea, piețe de fermieri în weekend – un loc grozav pentru a lua o gustare sau o mâncare rapidă foarte ieftină.

În lunile iulie și august, coasta Muntenegrului este plină de turiști. Dacă vă îndreptați spre orașele de coastă Budva sau Herceg Novi, săriți peste lunile de vară; în caz contrar, vă puteți îndrepta spre zona montană. De exemplu, Parcul Național Durmitor, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este cunoscut pentru peisajele sale alpine și vârfurile înalte. Puteți explora trasee de drumeții de diferite nivele de dificultate, să vă relaxați pe malurile lacurilor glaciare și să vă bucurați de priveliști panoramice de neuitat, fără plată.

Ada Bojana, o mică insulă departe de orașele costisitoare de pe țărm, este o destinație principală pentru kitesurfing și o destinație minunată de vară, cu prețuri foarte accesibile.

ALBANIA

Albania rămâne relativ necunoscută ca destinație europeană – o mare surpriză când îți dai seama că țara are plaje frumoase, iar coasta este denumită neoficial „Riviera Albaneză”. Aici, puteți beneficia de mult soare, mulți kilometri de nisip alb și o mulțime de cafenele cu o priveliște splendidă – totul pentru o mică parte din ceea ce ați plăti în Grecia sau Spania.

Chiar și plaja Dhërmi, cea mai faimoasă oprire pe de coasta  Albaniei, este liniștită (și plină de multe oferte bune) în afara lunilor de vară. Saranda și Ksamil sunt plaje la fel de uimitoare, care sunt și mai ieftine.

Multe dintre atracțiile principale din Albania – inclusiv Castelul Rozafa din secolul al IV-lea, ruinele antice din Butrint și o serie de foste buncăre de război – percep taxe de intrare care sunt echivalentul cu mai puțin decât v-ar costa o cafea în alte țări europene. Capitala Tirana are o mulțime de atracții gratuite de oferit, inclusiv parcuri și muzee.

Autobuzele sunt o modalitate comună și ieftină de a călători în Albania. Prețul biletelor poate varia, dar o călătorie scurtă într-un oraș costă aproximativ 0.5-1 euro. De asemenea, Albania are o rețea feroviară limitată, dar trenurile pot fi, totuși, o opțiune. Prețurile pot începe de la aproximativ 2-3 euro pentru călătorii scurte.

SLOVENIA

O țară minusculă înconjurată de giganți – Italia, Austria și Ungaria – Slovenia este o țară muntoasă acoperită de pădure. Cu toate acestea, majoritatea vizitatorilor ajung aici pentru țărm – așezată lângă Marea Adriatică, Slovenia oferă o mulțime de plaje, prețuri accesibile și mult soare.

În timp ce sezonul de vară înseamnă cazare mai scumpă de-a lungul coastei, toate plajele sunt publice și gratuite, așa că este posibil să menținem costurile la minimum chiar și în timpul sezonului de vârf. Plaja Koper și plaja Mestna din apropiere, Golful Lunii și faimoasa stațiune de pe litoral Portoroz sunt toate foarte accesibile la sfârșitul primăverii, când temperaturile sunt deja de vară, iar turiștii nu au sosit încă.

Departe de coastă, Lacul Bled este poate cea mai cunoscută destinație. Situat la doar 35 de kilometri de capitala Ljubljana, lacul este o destinație accesibilă și una dintre cele mai uimitoare obiective turistice din țară. Alte destinații bugetare includ orașul medieval Piran; satul fortificat Štanjel; și Parcul Național Triglav, unde puteți face drumeții în vârful Muntelui Triglav în două zile, petrecând noaptea la o cabană de munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *