Top 10 cele mai sigure țări din lume

Poate părea greu de determinat care sunt cele mai sigure țări din lume, dar pentru mulți călători, această întrebare este cea mai importantă. Un sentiment de securitate într-o destinație poate fi vital atunci când alegeți un loc de vizitat, fie că sunteți un călător singur, vă deplasați cu copii mici sau vă îngrijorați de discriminare. Pentru a ajuta la cuantificarea subiectului siguranței, IEP (Institute of Economics and Peace) a lansat anualul Global Peace Index (GPI), o măsurătoare bazată pe date ale liniștii globale.

Rezultatele din 2023 sunt în general similare cu clasamentele din 2022,  dar au existat unele mișcări în listă – cu câteva completări noi, de asemenea. Cea mai pașnică țară din lume rămâne însă aceeași pentru al 16-lea an consecutiv.

Raportul notează că, în timp ce unii factori (cum ar fi numărul deceselor din cauza terorismului) s-au îmbunătățit de-a lungul timpului, numărul incidentelor violente legate de COVID-19 — revolte ca răspuns la izolare, atacuri fizice vizate etc. — din 2020 până în 2021 a fost in afara limitelor. De fapt, au existat cel puțin 158 de țări care au înregistrat unul sau mai multe incidente violente direct legate de pandemie în acest timp.

Pentru a realiza lista, IEP clasează 163 de națiuni folosind trei domenii de pace: nivelul de siguranță și securitate societală, amploarea conflictelor interne și internaționale în curs și gradul de militarizare. În cadrul acestor domenii, organizația analizează 23 de indicatori calitativi și cantitativi, inclusiv ratele de încarcerare, ratele omuciderilor, decesele din cauza conflictelor interne, percepțiile asupra criminalității și multe altele. Scorurile sunt apoi mediate pentru un compozit general – cu cât scorul este mai mic, cu atât spațiul este mai sigur.

Mai jos, veți găsi cele mai sigure 10 țări din lume, împreună cu scorul fiecărei țări:

  1. Islanda (Scor: 1.124)

Islanda este cea mai pașnică țară din lume pentru al 16-lea an consecutiv — a deținut această poziție de la crearea indicelui în 2008. Națiunea nordică are unele dintre cele mai scăzute cheltuieli militare și rate de conflict internațional din lume (faptul că nu are nicio graniță comună ajută). Cu toate acestea, a existat o deteriorare de patru procente a scorului țării din 2008, pe care raportul o atribuie riscurilor crescute de omucidere și terorism.

2. Danemarca (Scor: 1.31)

În creștere cu un loc față de 2022, când s-a clasat pe locul al treilea, Danemarca se află pe locul doi în 2023 Global Peace Index. Națiunea se remarcă prin guvernul său care funcționează bine, nivelurile scăzute de corupție și distribuția echitabilă a resurselor. Interesant este că Danemarca se află și pe locul al doilea în lista celor mai fericite țări din lume.

3. Irlanda (Scor: 1.312)

Irlanda a crescut cu cinci locuri de anul trecut, trecând de pe locul opt pentru a completa primele trei. În 2022, țara a fost o nouă adăugare în top 10. Acest lucru înseamnă că toate cele mai sigure trei țări din lume din acest an se află în Europa.

4. Noua Zeelandă (Scor: 1.313)

Noua Zeelandă a coborât cu două locuri față de lista din 2022 – acum este pe locul 4 pe listă, dar a fost pe locul 2 în clasamentul din 2022. Totuși, este cea mai sigură țară din regiunea Asia-Pacific și au existat îmbunătățiri în datele din acest an, în special în ceea ce privește demonstrațiile violente, rata de încarcerare și indicatori de impact asupra terorismului. Dar au fost scăderi mari ale militarizării, în special importul și exportul de arme.

5. Austria (Scor: 1.316)

Un alt puternic în această listă, Austria ocupă locul cinci în acest an — scăzând cu un loc din 2022.

6. Singapore (Scor: 1.332)

Singapore este o nouă intrare pe listă, clasându-se în primele cinci în categorii precum siguranță și securitate (numărul patru) și conflict în curs (numărul trei). Este pe locul doi în regiunea Asia Pacific.

7. Portugalia (Scor: 1.333)

Portugalia a făcut pași semnificativi în ceea ce privește pacea în ultimii ani. În 2014, țara ieșea din criza financiară și era pe locul 18 în GPI. Astăzi, este un far al resurgenței economice și al ratelor scăzute ale criminalității. Adăugați la asta un climat mediteranean și o asistență medicală accesibilă și nu este de mirare că mulți oameni decid să se pensioneze în Portugalia în anii lor de aur. A scăzut cu trei locuri față de clasamentul de anul trecut, dar încă se află în top 10.

8. Slovenia (Scor: 1.334)

Slovenia a intrat în top 10 pentru prima dată în 2020 și a reușit să rămână acolo de atunci, datorită ratelor extrem de scăzute ale criminalității și riscului terorismului. Țara a coborât din clasamentul din 2022 de pe locul cinci la locul opt, dar indiferent dacă vă plac locurile frumoase sau doriți să explorați unele dintre cele mai bune castele și lacuri din Europa, Slovenia are multe de oferit, inclusiv garanția că veți dormi bine noaptea.

9. Japonia (Scor: 1.336)

Japonia este a noua cea mai pașnică țară. Ocupă locul al doilea (după Finlanda) în clasamentele de siguranță și securitate, ceea ce o ridică puternic pentru a se clasa pe această listă. Japonia și-a redeschis pe deplin granițele după pandemie chiar anul acesta.

10. Elveția (Scor: 1.339)

Elveția completează lista cu top 10 cele mai sigure țări din lume – în ciuda faptului că se situează printre cei mai mari exportatori de arme pe cap de locuitor. Totuși, este suficient de sigură în alte domenii pentru a se clasa într-un rang atât de înalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *