Importanța sănătății mintale

Sănătatea ta mintală este o parte importantă a bunăstării tale. Acest aspect al bunăstării tale determină modul în care poți funcționa din punct de vedere psihologic, emoțional și social, printre altele.

Având în vedere cât de mare este rolul pe care îl joacă sănătatea ta mintală în fiecare aspect al vieții tale, este important să protejezi și să îmbunătățești bunăstarea psihologică folosind măsuri adecvate.

Deoarece diferite circumstanțe îți pot afecta sănătatea mintală, vom evidenția factorii de risc și semnele care pot indica suferință psihică. Dar cel mai important, ne vom scufunda în toate beneficiile de a avea sănătatea mintală în cea mai bună formă.

Factori de risc pentru sănătatea mintală precară

Sănătatea mintală este descrisă ca o stare de bine în care o persoană este capabilă să facă față stresului normal al vieții. Această stare permite să ai o muncă productivă și permite contribuții semnificative la societate.

Cu toate acestea, există circumstanțe diferite care pot afecta capacitatea de a gestiona curbele vieții. Acești factori pot, de asemenea, perturba activitățile zilnice și capacitatea de a gestiona aceste schimbări.

Următorii factori, enumerați mai jos, pot afecta bunăstarea psihică și ar putea crește riscul de a dezvolta tulburări psihologice.

  • Abuz în copilărie

Atunci când un copil este supus agresiunii fizice, violenței sexuale, abuzului emoțional sau neglijării în timpul creșterii, poate duce la o suferință mentală și emoțională severă.

Abuzul crește riscul de a dezvolta tulburări mentale precum depresia, anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic sau tulburările de personalitate.

Copiii care au fost abuzați se pot confrunta în cele din urmă cu problemele legate de consumul de alcool și substanțe. Dar, dincolo de provocările de sănătate mintală, abuzul asupra copiilor poate duce și la complicații medicale, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral și alte forme de boli de inimă.

  • Mediul

Un factor care contribuie puternic la bunăstarea mentală este starea mediului obișnuit al unei persoane. Circumstanțele de mediu nefavorabile pot provoca efecte negative asupra bunăstării psihologice.

De exemplu, condițiile meteorologice pot influența o creștere a cazurilor de sinucidere. De asemenea, experimentarea dezastrelor naturale poate crește șansele de a dezvolta PTSD. În anumite cazuri, poluarea aerului poate produce efecte negative asupra simptomelor depresiei.

În schimb, trăirea într-un mediu social pozitiv poate oferi protecție împotriva provocărilor mentale.

  • Modul de viață

Stilul tău de viață îți poate afecta și sănătatea mintală. Fumatul, o dietă proastă, consumul de alcool, consumul de substanțe pot provoca vătămări psihologice. Aceste comportamente au fost legate de depresie.

Semne ale problemelor de sănătate mintală

Atunci când sănătatea mintală este compromisă, aceasta nu este întotdeauna evidentă pentru individ sau pentru cei din jur. Cu toate acestea, există anumite semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți, care pot semnifica schimbări negative pentru bunăstare. Acestea includ:

  • Schimbare în obiceiurile alimentare, dacă mâncați în exces sau foarte puțin
  • Reducere vizibilă a nivelului de energie
  • Să fii mai izolat și să te ferești de ceilalți
  • Senzație de disperare persistentă
  • Savurați alcool, tutun sau alte substanțe mai mult decât de obicei
  • Întâmpinați confuzie inexplicabilă, furie, vinovăție sau îngrijorare
  • Schimbări severe de dispoziție
  • Alegeți lupte cu familia și prietenii
  • Auziți voci fără sursă identificabilă
  • Vă gândiți la auto-vătămare sau a face rău altora
  • Nu puteți îndeplini sarcinile zilnice cu ușurință

Beneficiile unei bune sănătăți mintale

Indiferent dacă ești tânăr sau bătrân, importanța sănătății mintale pentru bunăstarea totală nu poate fi exagerată. Atunci când bunăstarea psihologică este afectată, poate provoca comportamente negative care nu numai că pot afecta sănătatea personală, dar pot și compromite relațiile cu ceilalți.

Mai jos sunt câteva dintre beneficiile unei bune sănătăți mintale:

  • O capacitate mai puternică de a face față factorilor de stres ai vieții

Când stările mentale și emoționale sunt la cote maxime, provocările vieții pot fi mai ușor de depășit.

Acolo unde alcoolul/drogurile, izolarea, crizele de furie sau luptele au fost adoptate pentru a gestiona disputele relaționale, problemele financiare, provocările de la locul de muncă și alte probleme de viață – o stare mentală stabilă poate încuraja mecanisme de adaptare mai sănătoase.

  • O imagine de sine pozitivă

Sănătatea mintală se corelează foarte mult cu sentimentele personale despre sine. Bunăstarea mentală generală joacă un rol în stima de sine. Încrederea poate fi adesea un bun indicator al unei stări mentale sănătoase.

O persoană a cărei sănătate mintală este înfloritoare are mai multe șanse să se concentreze asupra binelui în sine. Ei se vor concentra asupra acestor calități și, în general, vor avea ambiții care luptă pentru o viață sănătoasă și fericită.

  • Productivitate mai bună

Confruntarea cu depresia sau alte tulburări de sănătate mintală îți poate afecta nivelul de productivitate. Dacă te simți puternic mental, este mai probabil să poți lucra mai eficient și să oferi o muncă de calitate superioară.

  • Calitatea vieții mai înaltă

Când bunăstarea mentală prosperă, calitatea vieții tale se poate îmbunătăți. Acest lucru poate oferi loc pentru o mai mare participare la construirea comunității. De exemplu, poți începe să faci voluntariat în bucătării, la colectări de mâncare, adăposturi etc.

De asemenea, s-ar putea să te apuci de noi hobby-uri, să îți faci  noi cunoștințe și să călătorești în orașe noi.

  • Relații mai sănătoase

Dacă sănătatea ta mintală este în stare bună, ai putea fi mai capabil să oferi prietenilor și familiei tale timp de calitate, afecțiune și sprijin. Când nu ești în suferință emoțională, poate fi mai ușor să susții oamenii la care ții.

Cum să menții sănătatea mintală și bunăstarea

Deoarece sănătatea mintală este atât de importantă pentru bunăstarea generală, este important să ai grijă de aceasta.

Pentru a menține sănătatea mintală în formă, pot fi necesare câteva introduceri și modificări ale practicilor stilului de viață. Acestea includ:

  • Fă exerciții fizice regulate
  • Prioritizează odihna și somnul zilnic
  • Încearcă meditația
  • Învață abilități de adaptare pentru provocările vieții
  • Păstrează legătura cu cei dragi
  • Menține o perspectivă pozitivă asupra vieții

Un alt mod dovedit de a îmbunătăți și de a menține bunăstarea mentală este îndrumarea unui profesionist. Terapia prin vorbire te poate învăța modalități mai sănătoase de a interacționa cu ceilalți și mecanisme de adaptare pe care să le încerci în momentele dificile.

De asemenea, terapia te poate ajuta să abordezi unele dintre propriile comportamente negative și să îți ofere instrumentele pentru a face unele schimbări în propria viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: