Explorând cele patru tipuri de temperamente: Ghid pentru descoperirea propriului temperament

Folosim adesea termenul de temperament pentru a descrie personalitatea unei persoane. Ai putea spune „are un temperament drăguț” sau „el are un temperament neplăcut”. Cu toate acestea, temperamentul tău face doar parte din personalitatea ta.

Dicționarul Oxford definește temperamentul ca fiind natura unei persoane arătată în modul în care se comportă sau reacționează la oameni sau situații. Deși acest lucru este unul concret, această definiție este puțin limitativă.

Temperamentul tău include, de asemenea, trăsăturile tale comportamentale și de personalitate înnăscute. Este tendința ta naturală și adesea va străluci în interacțiunile tale zilnice. Temperamentul tău determină chiar și modul în care funcționează mintea ta.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au identificat patru temperamente largi sub care o persoană ar putea cădea. Nu există o știință exactă, iar unii oameni se identifică cu mai mult de un tip de temperament. Acest articol analizează știința din spatele celor patru temperamente principale și oferă modalități care te pot ajuta să determini ce tip de temperament ai.

Cum se formează temperamentul tău?

Se crede că temperamentul tău este înnăscut, influențat în principal de genetică. Nu este neobișnuit ca cineva să aibă temperamente asemănătoare cu un părinte sau bunic. Cercetările arată că 20 până la 60% din temperamentul tău este determinat de genetică.

Factorii externi de mediu, cum ar fi experiențele negative și pozitive din copilărie, pot, de asemenea, modela temperamentele. De exemplu, o persoană care a crescut într-o familie abuzivă ar putea deveni melancolică.

Temperament vs. Personalitate

Deși ambii termeni sunt similari și adesea folosiți interschimbabil, ei sunt distincți unul de celălalt. Temperamentul tău nu este același cu personalitatea ta.

Personalitatea este un termen larg folosit pentru a se referi la un set unic de comportamente, trăsături și emoții care determină de obicei comportamentul tău. Te poți gândi la personalitate ca la un concept mai cuprinzător sub care se încadrează temperamentul tău, precum și alte trăsături de personalitate.

De asemenea, este mai probabil ca personalitatea ta să se schimbe decât temperamentul tău pe măsură ce îmbătrânești și treci prin noi experiențe de viață. Nu este neobișnuit ca un copil introvertit să devină un adult extrovertit. De fapt, cercetările au descoperit tendințe ale trăsăturilor de personalitate de-a lungul vieții. De exemplu, în S.U.A., nevroticismul și extraversia scade de-a lungul vieții, gradul de agreabilitate crește pe parcursul vieții și conștiinciozitatea crește până la vârsta mijlocie înainte de a scădea la sfârșitul vieții.

Tipuri de temperament

De-a lungul deceniilor, cercetătorii și oamenii de știință s-au stabilit și s-au extins pe patru tipuri distincte de temperament. Teoria celor patru temperamente primare poate fi urmărită de sute de ani. Hipocrate a propus-o pentru prima dată în Grecia Antică, sugerând că patru umori corporale determină comportamentul unei persoane. Clasificările pe care le folosim astăzi au fost propuse de Galen pe baza teoriei umorilor corporale.

Distribuția tipurilor de temperament într-o comunitate depinde de factori precum cultura, vârsta și sexul. Cele patru tipuri principale de temperament includ:

1. Sangvin(temperament comparat cu aerul, primăvara, sângele, dopamina, tinerețea, magicianul)

Oamenii care sunt definiți drept sangvini sunt de obicei extrovertiți și sociabili. Sunt oameni care văd un pahar pe jumătate plin în loc de pe jumătate gol. Probabil îi vei găsi în mijlocul unei mulțimi și nu la margini. Interacțiunile sociale sunt ușoare pentru ei și pot fi vorbăreți și energici.

În timp ce persoanele sanguine par să aibă trăsături pozitive, aceleași trăsături de personalitate care îi fac să fie o companie plăcută și distractivă i-ar putea face, de asemenea, impulsivi și indeciși. Impulsivitatea lor se poate manifesta uneori prin căutarea unor senzații tari, care în cazuri extreme ar putea include consumul de droguri.

2. Coleric ((temperament comparat cu focul, vara, bila galbenă, testosteronul, seceta, războinicul)

Caracteristicile definitorii ale persoanelor colerice sunt dominante și asertive. Oamenii care aparțin acestui tip de temperament sunt orientați spre obiective și motivați. Ei au performanțe mari la locul de muncă, la școală sau chiar la joacă și sunt adesea selectați ca lideri de echipă.

Spre deosebire de sangvini, oamenii colerici sunt hotărâți, dar pot fi nerăbdători și încăpățânați. Aceștia ar putea acorda prioritate atingerii obiectivelor stabilite față de promovarea conexiunilor și relațiilor sociale critice.

3. Flegmatic (temperament comparat cu pământul, toamna, bila neagră, serotonina, seara, poetul)

Relaxat este cuvântul care poate să-ți vină în minte imediat când întâlnești o persoană flegmatică. Sunt oameni simpli care tind să fie foarte empatici atunci când relaționează cu ceilalți. Sunt oameni de încredere și răbdători care își găsesc confortul în obișnuință și rutină.

Persoanele flemagtice prezintă puține emoții, care pot fi considerate pasive în timpul interacțiunilor sociale. Nevoia lor de a evita conflictul cu orice preț poate fi dezavantajoasă, făcându-i să rateze oportunități atunci când nu reușesc să se afirme.

4. Melancolic (temperament comparat cu apa, iarna, estrogenul, noaptea, regele)

Oamenii confundă adesea melancolic cu lipsit de bucurie sau trist, dar este mult mai mult pentru oamenii cu acest temperament. Deși rezervați, oamenii melancolici sunt, de asemenea, grijulii și sensibili. Ele pot fi, de asemenea, analitice și metodice, mai ales la locul de muncă, făcându-le valoroase pentru orice loc de muncă. În schimb, ei preferă să lucreze singuri și s-ar putea să nu fie cei mai buni jucători de echipă. Ei devin capricioși și anxioși atunci când lucrurile nu merg cum își doresc.

Cum aflu ce tip de temperament am?

Internetul este plin de zeci de instrumente de autoevaluare care te ajută să îți determini temperamentul. Cu toate acestea, este esențial să fii atent atunci când utilizezi aceste instrumente. Multe dintre ele s-ar putea să nu producă rezultate exacte, iar oamenii trebuie adesea să fie suficient de conștienți de sine pentru a răspunde sincer la întrebările din aceste teste de autoevaluare. Factori precum starea ta emoțională sau starea ta de spirit pot modifica răspunsurile tale, modificându-ți rezultatele.

Cel mai eficient mod de a determina tipul de temperament este consultarea cu un expert în sănătate mintală. Aceștia sunt echipați cu instrumente și experiențe mai bune pentru a-ți evalua comportamentul și răspunsurile.

Poate cineva să aibă două temperamente?

Ființele umane sunt indivizi diverși și complexi. Nicio persoană nu se potrivește perfect sub un anumit tip. Cu toate acestea, este probabil să prezinți comportamente asociate cu un stil principal; acesta ar putea fi denumit temperamentul tău dominant. Este posibil să ai, de asemenea, comportamente mai puțin răspândite care aparțin altor tipuri de temperament.

De exemplu, o persoană poate prezenta comportamente care par capricioase și rezervate, care sunt în mod caracteristic melancolice, dar pot fi, de asemenea, dominante și asertive, care sunt în mod caracteristic colerice.

Se pot schimba temperamentele?

Teoriile pe care se bazează stilurile de temperament sugerează că acesta este înnăscut, de obicei influențat de factori externi, cum ar fi experiențele din copilărie și istoria familiei. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să dorești să schimbi anumite trăsături de personalitate  pot fi asociate cu anumite temperamente.

Poate fi un pic provocator, dar este posibil să-ți schimbi stilul de temperament, mai ales cu ajutorul unui expert în sănătate mintală. S-ar putea să fii o persoană de obicei relaxată care dorește să fie mai dominantă sau o persoană rezervată care caută să devină mai extrovertită. Oricare ar fi cazul, terapia și schimbările deliberate ale stilului de viață, cum ar fi scrierea în jurnal sau oglindirea trăsăturilor de personalitate ale temperamentului pe care îl doriți, te poate ajuta.

Anumite temperamente sunt mai expuse riscului de a dezvolta obiceiuri dăunătoare care trebuie gestionate. Persoanele colerice se pot înfuria rapid. Dacă acesta ești tu, atunci poți beneficia de sesiuni de gestionare a furiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: