Depresia nu face excepții: 7 simptome pe care nu ar trebui să le ignori

Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști se luptă cu depresia, ești departe de a fi singur. În 2020, 8,4% dintre adulții din SUA – aproximativ 21 de milioane de persoane – au avut cel puțin un episod depresiv major, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.

Simptomele depresiei nu sunt întotdeauna la fel de evidente ca plânsul frecvent și disperarea copleșitoare. Adesea, schimbările sunt subtile, iar persoana poate să nu observe, dar prietenii și cei dragi pot.

Nu există un model de depresie, iar starea poate varia în progresie de la o persoană la alta. Simptomele pot trece treptat de la ușoare, cum ar fi alegerea de a rămâne acasă pentru a se uita la televizor în loc să ieși la plimbare cu un prieten, la mai severe, cum ar fi nici măcar să nu te ridici din pat pentru a face duș sau gânduri persistente de sinucidere. Alții pot progresa rapid de la starea lor obișnuită la un episod depresiv sever.

Pentru a te ajuta să recunoști depresia care merită îngrijorare, fie că este vorba despre tine sau de persoana iubită, iată șapte simptome de depresie – dintre care unele s-ar putea chiar să le găsești surprinzătoare – pe care nu ar trebui să le ignori.

1. Probleme cu somnul

 Deși depresia poate slăbi energia și motivația în timpul zilei, o persoană poate rămâne adesea trează noaptea, incapabil să doarmă. Pe de altă parte, unor persoane cu depresie le este greu să se ridice din pat și pot dormi perioade lungi în timpul zilei.

2. Pierderea interesului pentru activitățile preferate

 Unii oameni apelează la hobby-urile de care se bucură atunci când se simt triști, dar cei cu depresie majoră tind să le evite, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie (APA). Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști de obicei adoră să lucreze la grădină, dar nu poate aduna energia pentru a ieși afară, darămite să lucreze în curte, acesta poate fi un steag roșu.

3. Creșterea energiei

 În mod ironic, atunci când oamenii depresivi au luat decizia de a face ceva drastic, cum ar fi să se rănească, pot trece de la încetiniți la mult mai energici. Asta pentru că ei simt un sentiment de ușurare că au ajuns la o rezoluție, așa că dacă observi o schimbare drastică ca aceasta la cineva pe care îl iubești, este un mare motiv de îngrijorare. Acest lucru se poate manifesta și sub forma unui comportament nesăbuit, în special la bărbați, cum ar fi cheltuirea excesivă sau abuzul de substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile.

4. Schimbarea poftei de mâncare

Unii oameni mănâncă în exces atunci când sunt deprimați sau anxioși, dar la persoanele cu depresie severă, opusul este adesea adevărat. Scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate pot fi un semn de depresie, alături de pofta de mâncare și creșterea în greutate.

5. Expresii de vinovăție

 Sentimentul excesiv de vinovăție sau lipsă de valoare poate fi, de asemenea, un semn distinctiv al depresiei. Oamenii s-ar putea simți vinovați pentru că sunt deprimați sau nu fac suficient acasă sau la serviciu.

6. Simptome fizice inexplicabile

Deoarece corpul și mintea sunt conectate, depresia poate începe să se manifeste și în moduri fizice care sunt rezistente la tratament, cum ar fi dureri de cap persistente, probleme digestive sau dureri inexplicabile.

7. O parte întunecată emergentă

O persoană care este sever deprimată poate deveni preocupată de moarte și alte subiecte întunecate. De exemplu, ei pot vorbi despre cum vor fi lucrurile „după ce voi fi plecat” și pot deveni, de asemenea, mai probabil să își asume riscuri necalculate.

Următorul pas: obținerea ajutorului

Dacă observi oricare dintre aceste simptome grave de depresie la tine sau la cineva iubit, obține ajutor. La majoritatea oamenilor, chiar și depresia majoră este o tulburare tratabilă, cu o gamă largă de medicamente și terapii despre care s-a demonstrat că funcționează.

Dacă persoana iubită are simptome:

  • Încurajează-ți persoana iubită să caute ajutor profesional. Dacă persoana iubită se gândește să se rănească sau are alte gânduri negre, tratamentul imediat este esențial. Mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență sau contactați un furnizor local de sănătate mintală
  • Creează un mediu sigur. Dacă persoana exprimă gânduri de sinucidere, îndepărtează orice obiect potențial letal din casă.
  • Fii bun. A da vina sau pedepsirea persoanelor deprimate pentru că se simt defavorizate sau nemotivate nu este de ajutor și servește de obicei la consolidarea sentimentelor negative pe care le au deja. În schimb, deschide discuția fără a judeca și încurajează persoana să caute ajutor.
  • Fii dispus să susții tratamentul.

Dacă tu ai simptome:

  • Recunoaște dacă începi să aluneci. Dacă te confrunți cu simptome noi sau care se agravează, nu ezita să cauți ajutor. Dacă ai deja un terapeut, contactează-l imediat.
  • Ignoră atitudinile incorecte. Dacă te simți deprimat, nu există niciun motiv de vinovăție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: