De ce să lucrezi în străinătate?
Marea întrebare. Poate că ți-ai dorit întotdeauna să călătorești într-o anumită țară sau pur și simplu cauți ceva nou pentru a începe o schimbare în carieră. Indiferent de motivul tău, există o mulțime de motive pentru a lucra în străinătate. Iată doar câteva dintre ele.
Experiențe noi
Nu există nimic ca o nouă experiență pentru a vă revitaliza viața profesională (și personală). Experimentarea unor locuri și culturi noi, precum și toate priveliștile, sunetele și gusturile care vin cu ele, nu trebuie să fie strict pentru vacanțe.
Experiențele profesionale într-un mediu nou ajută la dezvoltarea abilităților soft care sunt esențiale pentru fiecare job. La urma urmei, fiecare mișcare mare necesită puțină rezolvare a problemelor, comunicare și colaborare.
Oportunități de muncă și potențial de câștig
Poate că te gândești să faci o mutare într-o altă țară cunoscută ca un hub în domeniul tău. Luați, de exemplu, centrele tehnologice – Londra, Silicon Valley, New York, Dubai și Singapore sunt doar câteva dintre locurile cunoscute pentru inovația și tehnologiile lor emergente, cu piețe de muncă pe măsură.
În funcție de cariera dorită și de experiența actuală, mutarea în străinătate la muncă ar putea oferi carierei tale impulsul de care are nevoie, fie că este vorba de roluri mai potrivite abilităților tale sau de o creștere salarială atât de necesară.
Stil de viață și cultură
Dacă ești un bilingv în devenire sau un potențial poliglot, mutarea în străinătate pentru muncă ar putea oferi oportunitatea perfectă de a practica o limbă și de a-ți dobândi aceste abilități lingvistice. Pe lângă limbi noi, munca în străinătate vă expune la noi stiluri de viață și culturi. De la siesta spaniolă la fika suedeză, descoperirea unor moduri diferite de a lucra nu poate decât să-ți beneficieze cariera pe termen lung.
Lucruri de luat în considerare atunci când decideți dacă să lucrați în străinătate
Deși există mai multe beneficii de a lucra în străinătate, este important să te gândești cu atenție la decizia ta. Înainte de a începe planificarea și împachetarea, iată câteva lucruri importante la care să vă gândiți dacă doriți să lucrați în străinătate.
Banii
Nu ar fi un articol util despre munca în străinătate dacă nu am aminti de bani. La urma urmei, este unul dintre cele mai importante aspecte ale muncii în străinătate. Care este costul vieții în locația dorită? Cât costă să călătorești acolo în sezonul de vârf și în afara sezonului de vârf? Care este potențialul de câștig (ținând cont de experiența ta profesională)? Toate acestea sunt întrebări importante pe care trebuie să ți le pui înainte de a decide dacă să lucrezi în străinătate.
Timp
Deși nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a lucra în străinătate, este fără îndoială un proces care necesită timp. Fie că faci cercetări, aplici pentru locuri de muncă și vize sau chiar practici o limbă, munca pe care o vei depune pentru a lucra în străinătate începe cu mult înainte de a te îmbarca la bord.
Gândiți-vă la orice angajamente curente pe care le aveți în acest moment – va fi util să luați în considerare cum le puteți integra în rutina zilnică.
Experiența profesională
Pentru a lucra în străinătate, va trebui să intri pe o piață a muncii complet nouă (și la fel de competitivă). Cum se potrivește experiența ta profesională? Examinarea CV-ului vă poate ajuta să identificați câteva lacune și să vă asigurați că depuneți cel mai bun pas înainte.
De asemenea, vă va oferi suficient timp pentru a vă gândi care sunt obiceiurile locale în ceea ce privește cererile de angajare. Țări precum Spania, Japonia și Coreea de Sud au nevoie de fotografii ca parte a cererii de angajare, așa că este cu siguranță o idee bună să vă asigurați că aveți o fotografie adecvată.
Cunoștiințele dvs
Gândiți-vă pe cine cunoașteți în țările în care sunteți interesat să lucrați. Deși nu este necesar să aveți o comunitate stabilită la sosire, nu strică să vă conectați.
Chiar dacă nu aveți familie sau prieteni acolo, să luați legătura cu cunoscuți (sau chiar să contactați rețeaua dvs. LinkedIn) s-ar putea dovedi util și cine știe, ar putea face această tranziție mai ușoară.
Hârtii
Cel mai puțin interesant, dar cu siguranță cel mai crucial aspect îl reprezintă documentele. În funcție de locul în care doriți să lucrați, documentele ar putea fi diferența dintre o simplă cerere de angajare sau tone de documente care trebuie semnate, sigilate și livrate. Pentru a ușura lucrurile, luați în considerare exact de ce aveți nevoie.
Veți avea nevoie de viză – și de ce aveți nevoie pentru a susține asta? Jobul dvs. dorit oferă sponsorizări/asistență pentru viză? Te-ai gândit să iei o asigurare de călătorie? Cum ar arăta situația ta de viață? Cât de ușor ar fi să deschizi un cont bancar? Toate întrebările importante variază în funcție de locul în care locuiți în prezent și unde doriți să lucrați.
Cultură
În afară de mâncare, muzică, divertisment și îmbrăcăminte, stilul de viață actual și dorit vă poate ajuta să vă decideți asupra unei noi țări în care să trăiți și să lucrați.
Compatibilitatea culturală contează, indiferent dacă asta înseamnă că vrei să ieși în afara zonei tale de confort și să trăiești într-un loc care oferă un stil de viață foarte diferit, sau dacă vrei mai mult din același (într-o locație diferită). Din fericire, lumea este un loc mare, așa că alegerea este a ta.
Limba
Deși există o mulțime de țări vorbitoare de limbă engleză, dacă ar fi să te muți de la Londra la Madrid, să zicem, limba ar fi o considerație importantă. Pentru a vă pregăti pentru aceste introduceri extrem de importante, luați în considerare un curs de limbă pentru a vă perfecționa abilitățile și pentru a vă consolida încrederea, astfel încât să nu confundați „ Estoy embarazada ” cu „ Me da vergüenza” .
Cum să lucrezi în străinătate
Înțelegem că această întrebare este exact motivul pentru care ești aici – din fericire, răspunsul este că există multe moduri diferite de a lucra în străinătate. Iată câteva metode încercate și adevărate pe care ați putea dori să le luați în considerare:
Mutarea în străinătate apoi căutarea locurilor de muncă locale – Probabil cea mai riscantă metodă, ați putea să vă mutați într-o țară nouă și să începeți să aplicați pentru locuri de muncă cât timp sunteți acolo. Acest lucru ți-ar oferi ocazia să te obișnuiești cu ritmul și stilul de viață, să te familiarizezi cu zona și poate te-ar ajuta să descoperi ceva ce poate nu ai fi putut, dacă ai fi fost deja angajat.
Mutarea la un birou internațional la aceeași companie – Pentru cei care lucrează la companii globale mai mari, o opțiune ar putea fi să se mute la același departament într-un alt birou. Vrei să locuiești în Tokyo? Atunci poate ai putea depune o cerere de transfer la acel birou. În acest fel, veți fi familiarizat cu politicile și practicile companiei și este posibil să cunoașteți deja câțiva dintre colegii dvs. internaționali.
Lucrați oriunde în lume de la distanță – Există o mulțime de roluri care pot fi îndeplinite de la distanță. De la copywriting la codificare , lumea muncii a evoluat dincolo de rolurile strict în birou. Cu un cont Zoom, un canal Slack și un calendar, s-ar putea să nu fie nevoie să fii în aceeași țară cu echipa ta.
Profită de schemele tale la locul de muncă – Unele companii oferă perioade de timp în care angajații pot lucra oriunde în lume. Cu acestea, angajații pot dura de obicei între patru săptămâni și câteva luni într-o altă țară. Aceasta înseamnă că singurul lucru care stă între tine și o recuperare de dimineață pe plajă este un bilet de avion.
Înscrieți-vă la un program de lucru în străinătate – Mai multe programe vă permit să lucrați în străinătate, cel mai frecvent predând limba engleză (TEFL) în diferite țări.
Du-ți afacerea digitală în străinătate – Antreprenoriatul nu este pentru toată lumea – dar dacă oferiți servicii digitale, nu există niciun motiv pentru care să nu vă puteți muta în străinătate. Nu uitați să completați documentele adecvate pentru a vă face mutarea mult mai ușoară.
În concluzie, munca în străinătate vine cu noi experiențe și provocări, dar poate fi mult mai plină de satisfacții atunci când ești pregătit.