Cum să fii fericit singur: 10 moduri de a fi propriul tău cel mai bun prieten

Unii oameni sunt în mod natural fericiți singuri. Dar pentru alții, a fi singur este o provocare. Dacă te încadrezi în cel din urmă grup, există modalități de a deveni mai confortabil să fii singur (da, chiar dacă ești un extrovertit hardcore).

Indiferent de cum te simți că ești singur, construirea unei relații bune cu tine însuți este o investiție demnă. La urma urmei, petreci destul de mult timp cu tine, așa că ai putea la fel de bine să înveți să te bucuri de el.

A fi singur nu este același lucru cu a fi singuratic

Înainte de a intra în diferitele moduri de a găsi fericirea în a fi singur, este important să descurcăm aceste două concepte: a fi singur și a fi singuratic. Deși există unele suprapuneri între ele, sunt concepte complet diferite.

Poate că ești o persoană care se bucură absolut de singurătate. Nu ești antisocial, fără prieteni sau fără dragoste. Ești destul de mulțumit cu timpul singur. De fapt, îl aștepți cu nerăbdare. Asta înseamnă pur și simplu să fii singur, nu să fii singuratic.

Pe de altă parte, poate că ești înconjurat de familie și prieteni, dar nu relaționezi cu adevărat dincolo de un nivel de suprafață, ceea ce te face să te simți destul de gol și deconectat. Sau poate că a fi singur te lasă trist și cu dor de companie. Asta e singurătatea.

Sfaturi pe termen scurt pentru a începe

Aceste sfaturi sunt menite să te ajute să pui mingea în mișcare. S-ar putea să nu-ți transforme viața peste noapte, dar te pot ajuta să fii mai confortabil să fii singur.

Unele dintre ele pot fi exact ceea ce trebuia să auzi. Altele s-ar putea să nu aibă sens pentru tine. Folosește-le ca trepte. Adaugă la ele și modelează-le pe parcurs, pentru a se potrivi propriului stil de viață și personalitate.

1. Evită să te compari cu ceilalți

Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, dar înceacă să eviți să-ți compari viața socială cu cea a altcuiva. Nu numărul de prieteni pe care îi ai sau frecvența ieșirilor tale sociale contează. Este ceea ce funcționează pentru tine.

Amintește-ți, chiar nu ai de unde să știi dacă cineva cu o grămadă de prieteni și un calendar social umplut este cu adevărat fericit.

2. Fă un pas înapoi față de rețelele sociale

Rețelele de socializare nu sunt în mod inerent proaste sau problematice, dar dacă derularea prin feed-uri te face să te simți lăsat deoparte și stresat, fă câțiva pași înapoi. Fluxul respectiv nu spune toată povestea. Nici pe departe.

Nu ai idee dacă acei oameni sunt cu adevărat fericiți sau doar dau impresia că sunt. Oricum, nu se reflectă asupra ta. Așadar, respiră adânc și pune-o în perspectivă.

Efectuează un test de funcționare și nu intra pe rețelele sociale timp de 48 de ore. Dacă asta face diferența, încearcă să îți acorzi o limită zilnică de 10 până la 15 minute și respect-o.

3. Ia o pauză de la telefon

Observi o temă aici? Telefoanele mobile și rețelele sociale au schimbat, fără îndoială, conceptul de a fi singur.

Este cineva cu adevărat singur când își poate ridica telefonul și poate trimite mesaje sau poate suna aproape pe oricine? Sau verifică ce face acea cunoştinţă de liceu fără a fi nevoie să vorbească cu ei?

Data viitoare când ești singur, închide-ți telefonul și păstrează-l timp de o oră. Folosește acest timp pentru a te reconecta cu tine însuți și a explora cum te simți să fii cu adevărat singur.

Nu știi cum să treci timpul? Ia un pix și un caiet și notează lucruri pe care te-ar putea bucura să le faci data viitoare când vei fii singur.

4. Fă-ți timp pentru a-ți lăsa mintea să rătăcească

Te neliniștește gândul de a nu face absolut nimic? Asta probabil pentru că a trecut mult timp de când ți-ai permis doar să fii.

Experimentează setând un cronometru pentru 5 minute. Atâta tot.

Cinci minute fără:

  • televiziune
  • muzică
  • Internet
  • podcasturi
  • cărți

Găsește un loc confortabil unde să te așezi sau să te întinzi. Închide ochii, fă întuneric în cameră sau privește pe fereastră, dacă preferi. Dacă este prea sedentar, încearcă o sarcină repetitivă, cum ar fi tricotat sau spălat vase.

Lasă-ți mintea să rătăcească – cu adevărat să rătăcească – și vezi unde te duce. Nu te descuraja dacă nu te duce foarte departe la început. Cu timpul, mintea ta se va obișnui cu această nouă libertate.

5. Ieși la o întâlnire singur

S-ar putea să sune ca un clișeu, dar întâlnirile cu sine pot fi un instrument puternic pentru a învăța cum să fii fericit singur.

Nu ești sigur ce să faci? Imaginează-ți că încerci să impresionezi o întâlnire reală și să le arăți un timp bun. Unde le-ai duce? Ce ai vrea să vadă sau să experimenteze?

Acum, ia-te în acel loc. S-ar putea să ți se pară puțin ciudat la început, dar sunt șanse să vezi cel puțin alți câțiva oameni luând masa singuri sau cumpărând un bilet la film pentru unul.

Dacă banii sunt o problemă, nu trebuie să te aventurezi. Dar amintește-ți că este mult mai ieftin să plătești pentru unul decât pentru doi.

Încă sună prea descurajant? Începe încet, stând într-o cafenea pentru doar 10 minute. Fii atent și îmbibă-te în împrejurimile tale. Odată ce te simți confortabil cu asta, să ieși singur nu va mai părea atât de neobișnuit.

6. Petrece timp în  natură

Da, un alt clișeu. Dar serios, ieși afară. Relaxează-te în curtea din spate, plimbă-te în parc sau stai pe lângă apă. Admiră priveliștile, sunetele și mirosurile naturii. Simte briza pe față.

Studiile arată că 30 de minute sau mai mult pe săptămână petrecute în natură pot diminua simptomele depresiei și pot scădea tensiunea arterială.

7. Oferă-ți o pauză

Auto-reflexia este un lucru bun. Auto-judecata dură nu este. Îți mănâncă încrederea în sine și fericirea. Când criticul interior negativ dorește să judece, întoarce-te către acea voce mai pozitivă care stă în capul tău (știi că este acolo undeva).

Nu te judeca pe tine mai aspru decât ai judeca pe oricine altcineva. Toată lumea face greșeli, așa că nu te bate în continuare pentru ele. Amintește-ți de multele calități bune pe care le ai.

8. Găsește o ieșire creativă

Ce ai visat mereu să faci, dar ai amânat? Nu-ți face griji dacă nu ești bun la asta. Ideea este să încerci ceva nou și diferit, să faci un pas în afara zonei tale de confort.

Acceptă un proiect de îmbunătățire a locuinței. Învață să cânți la un instrument, să pictezi un peisaj sau să scrii o nuvelă. Fă-o pe cont propriu sau înscrie-te la un curs. Acordă suficient timp pentru a vedea dacă merită să urmezi un anumit lucru

Dacă nu-ți place, poți măcar să o tai din listă și să treci la altceva.

9. Fă-ți planuri pentru ieșirile solo

Găsește lucruri interesante de făcut și pune-le în calendar. Oferă-ți ceva de așteptat. La urma urmei, anticiparea este jumătate din distracție. În plus, dacă îl vezi în calendar, te poate ajuta să îl urmezi.

Vizitează un oraș din apropiere și rămâi într-o pensiune cu mic dejun. Participă la un festival local sau la o piață de fermieri. Cumpără un bilet la un concert sau acea expoziție de artă uimitoare despre care vorbește toată lumea. Planifică ceva de care ești cu adevărat interesat și fă-l să se întâmple.

10. Ai grijă de sănătatea ta

Sănătatea mintală poate afecta sănătatea fizică și invers. A avea grijă de sănătatea ta fizică poate ajuta la creșterea fericirii tale generale. În plus, este o modalitate bună de a promova o relație bună cu tine însuți.

Fă o dietă echilibrată, să faci exerciții fizice în mod regulat și să dormi mult o parte din ceea ce faci cu timpul tău singur. Asigură-te că faci un examen medical anual și consultă-ți medicul pentru a gestiona orice afecțiuni de sănătate preexistente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: