Încrederea în sine este o atitudine despre abilitățile personale, judecata și calitățile. Persoanele cu încredere în sine sănătoasă, numită și stima de sine, se acceptă și au încredere în capacitățile lor. Oricine poate culege beneficiile dezvoltării încrederii în sine cu strategii dovedite. În acest articol, explicăm cum să construiți încrederea în tine și descriem de ce este importantă cultivarea acestei calități.
Cum să construiești încrederea în sine
Unii oameni se nasc cu o bună încredere în sine, în timp ce alții învață cum să-și construiască încrederea în sine în timp. Acești oameni învață să-și dezvolte încrederea și practică pașii pentru a-și îmbunătăți stima de sine. Este posibil să observi că ai mai puțină încredere în tine atunci când avansezi către noi roluri, încerci sarcini noi sau te confrunți cu eșecuri. Repetarea acestor pași în aceste situații te poate ajuta să îți reconstruiești stima de sine. Iată pașii obișnuiți pentru construirea încrederii în sine:
1. Vorbește-ți pozitiv
A avea încredere în sine începe cu mesajele pe care ți le spui. Încearcă să îți vorbești pozitiv cu vocea interioară. Îți poți lăuda abilitățile sau comportamentul, de exemplu. Gândește-te ce ai vrea să auzi de la cel mai bun prieten. Dacă criticul tău interior vorbește și încearcă să-ți reducă încrederea în tine, acționează ca un prieten și apără-te împotriva judecății de sine.
2. Prezintă-te cu încredere
Oamenii care au încredere în sine se prezintă diferit de cei care se simt nesiguri de ei înșiși. Ei merg cu scop și mențin o postură bună, stând drept, cu capul sus și umerii pe spate. Când întâlnesc oameni, ei zâmbesc, mențin contactul vizual și vorbesc audibil. Adoptarea acestor obiceiuri te poate ajuta să crezi mai mult în tine. De exemplu, zâmbetul eliberează endorfine bune care îți pot da un impuls stimei de sine.
3. Prioritizează îngrijirea de sine
Practicarea îngrijirii de sine îți reamintește că meriți. De asemenea, te pune în controlul vieții tale și îți îmbunătățește starea de spirit. A avea o perspectivă pozitivă este esențială pentru încredere. Unii profesioniști ocupați consideră că programarea activităților de îngrijire personală îi ajută să se relaxeze și să se reîncarce. O plimbare de dimineață devreme sau o oră de dans după muncă îți poate provoca endorfinele. Pregătirea ingredientelor sau a meselor întregi în weekend te poate pregăti pentru cine hrănitoare în timpul săptămânii. Setează o alarmă pentru o oră potrivită de culcare și ia în considerare ritualuri de calmare, cum ar fi să bei ceai de plante sau să faci o baie, pentru a te ajuta să adormi.
4. Acordă timp activităților la care ești bun
Petrecerea timpului pe activități în care excelezi te face să te simți bine. Aceste activități îți confirmă abilitățile, ceea ce îți sporește încrederea de fiecare dată când participi. De exemplu, ai putea fi un bun pianist sau surfer. Când cânți bine o piesă sau mergi pe un val grozav, încrederea ta se îmbunătățește. Programează timp regulat pentru aceste activități pentru cele mai bune rezultate.
5. Fii atent la realizările tale
Realizările tale îți pot evidenția abilitățile și caracterul. Gândește-te la realizările tale și la ce te învață despre tine. De exemplu, obținerea unei promovări arată că ai abilități bune de conducere, ești bun la locul de muncă și ești foarte respectat. O mică realizare, cum ar fi amestecarea bine a ouălor la micul dejun, arată că ești un bucătar bun. Ți-ai putea dori să faci o listă care să cuprindă realizările tale și ceea ce acestea confirmă ca fiind ceva la care te poți referi mai târziu dacă dorești să îți reconstruiești încrederea. Poți continua să adaugi pe listă pe măsură ce obțineți mai multe în carieră și viața personală.
6. Stabilește noi obiective și atinge-le
Atingerea obiectivelor este o modalitate excelentă de a-ți spori încrederea, deoarece îți arată că poți realiza ceva atunci când îți propui asta. Realizările recente îți pot aminti că ești demn și meriți să ai încredere în persoana care ești acum. Acest lucru este foarte important pentru oamenii care simt că realizările lor notabile au fost cu mult timp în urmă. Poți atinge rapid obiectivele pe termen scurt pentru câștiguri mici de încredere. În timp ce atingerea obiectivelor pe termen lung necesită timp, progresul și, în cele din urmă, îndeplinirea obiectivelor îți pot oferi un spor de încredere.
7. Concentrează-te pe tine
Concentrarea asupra ta te scutește de presiunea care poate veni din compararea cu ceilalți. Această focalizare pe sine permite realizărilor, calităților și obiectivelor să stea de la sine. Le poți sărbători pe toate, în loc să observi că altcineva părea mai bun sau a făcut progrese mai rapide. Dacă te compari cu ceilalți, reamintește-ți că toată lumea a iubit ceva, a pierdut ceva și s simțit frică de ceva. Acest memento te pune la același nivel uman ca și alți oameni. Adu-ți aminte de acest lucru și te poate ajuta să-ți îndepărtezi atenția de la ceilalți și să te concentrezi înapoi asupra ta.
8. Învață din greșeli
Pe măsură ce puțini oameni ating perfecțiunea, greșelile sunt inevitabile. Oamenii încrezători în sine înțeleg acest lucru și folosesc greșelile ca oportunități de creștere. De fiecare dată când faci o greșeală, gândește-te la ce ai fi putut face diferit. Gândirea la un plan mai bun cu beneficiul retroviziunii te poate ajuta să te pregătești pentru acțiune în viitor. Dacă te afli vreodată într-o situație similară, te poți simți încrezător că știi cum să faci alegeri mai bune și să îmbunătățești rezultatul.
De ce contează încrederea în sine
Încrederea în sine poate avea un impact asupra felului în care te vezi pe tine însuți și asupra modului în care te văd ceilalți. Când te vezi într-un mod pozitiv, ai mai multe șanse să reușești. Când și alți oameni te privesc pozitiv, este mai probabil să interacționeze și să te ajute. Iată câteva dintre beneficiile încrederii în sine:
- Sănătate mintală mai bună: Persoanele cu încredere în sine sunt mai puțin predispuse să fie anxioase sau deprimate, deoarece își găsesc mai ușor modalitatea de a ignora vocile interioare critice.
- Relații mai bune: încrederea în sine îi ajută pe oameni să creeze primele impresii pozitive și să interacționeze bine cu ceilalți, deoarece se simt în largul lor cu ei înșiși.
- Mai mare conștientizare de sine: Oamenii cu încredere în sine își cunosc adevăratele puncte tari și slăbiciuni, mai degrabă decât ceea ce sugerează alții sau criticul lor interior.
- Motivație îmbunătățită: încrederea în sine îi ajută pe oameni să se aștepte la succes, ceea ce îi poate motiva să se îndrepte spre obiectivele lor.
- Reziliență mai mare: persoanele încrezătoare în sine văd eșecurile ca oportunități de învățare, mai degrabă decât să se concentreze asupra lor.
- Mai dispuși să-și asume riscuri: oamenii încrezători în sine sunt mai predispuși să încerce lucruri noi, deoarece au încredere că abilitățile lor îi pot ajuta să reușească și știu că sunt suficient de rezistenți pentru a învăța din orice eșec.
- Dezvoltare mai mare: pe măsură ce oamenii încrezători în sine se simt motivați să stabilească și să atingă obiective și să își asume riscuri, ei continuă să realizeze lucruri noi și interesante.