Cele mai subestimate 10 destinații de călătorie din Europa

Este aproape de la sine înțeles că Europa este plină de locuri incredibile. Dar multe dintre acele locuri sunt, de asemenea, cam evidente. Barcelona, Veneția, Amsterdam, Coasta Amalfi… da, sunt uimitoare. Dar problema este că toată lumea vrea să meargă acolo, ceea ce înseamnă că multe dintre capitalele, centrele culturale și locurile de frumusețe ale continentului sunt în mare parte supraaglomerate și sunt incredibil de scumpe. Unele dintre aceste destinații majore de călătorie au început chiar să spună că vor ca turiștii să stea departe.

Dar pentru fiecare loc plin de vizitatori, există o gazdă care este trecută cu vederea pe nedrept: locuri în care poți petrece ore în șir fără să vezi un alt turist, sau cel puțin alternative discrete la hotspot-urile obișnuite de vacanță. Așadar, iată ce sugerăm: în acest an, salvează-te de aglomerație. Sari peste cozile de la Vatican. Ieși din mulțimea Sagrada Família și călătorește către unele dintre destinațiile mai puțin cunoscute ale continentului, dar atât de frumoase.

1. Insulele Feroe

Când te gândești la un paradis insular, probabil că Insulele Feroe stâncoase, bătute de vreme, nu sunt exact ceea ce îți vine în minte. Dar îndrăznește și vei fi răsplătit cu priveliști care te surprind la fiecare colț: cascade care se prăbușesc, orașe pitorești și munți falnici. Șase dintre cele 18 insule ale arhipelagului sunt conectate prin tuneluri, ceea ce face din aceasta o destinație ideală pentru călătorii rutiere. Pregătește-te pentru un ținut în care oile stăpânesc drumurile, vârfurile în formă de piramidă oferă drumeții abundente, iar păsările marine, focile și balenele sunt obiective comune de-a lungul coastei.

2. Tartu, Estonia

Una dintre cele trei Capitale Europene ale Culturii din 2024, Tartu este centrul creativ, intelectual al țării baltice, unde viața orașului se învârte în jurul prestigioasei sale universități din secolul al XVII-lea. Hoinărește pe străzi în căutarea cafenelelor pline de viață și a arhitecturii experimentale: Arhivele Naționale îmbină influențele nordice și baltice cu un exterior postmodern, în timp ce vârful spiralat de inspirație neolitică și ferestrele neregulate ale Snail Tower îți vor atrage atenția. Vara, festivalurile în aer liber preiau orașul, inclusiv Tartuff, un festival dedicat filmelor romantice și festivalul IDeeJazz. În decembrie, un întreg „Oraș de Crăciun” vine în oraș, luminând nopțile întunecate cu cabane de sticlă sclipitoare și patinoare.

3. Pamukkale, Turcia

Pamukkale, vecin cu vechiul oraș balnear roman Hierapolis, este un oraș cunoscut pentru apele termale bogate în minerale care curg pe terasele de travertin alb de pe un deal. Patrimoniul Mondial Unesco este făcut din calcar luminiscent, înzăpezit, format în mod natural de-a lungul a mii de ani. Numele său turcesc se traduce în mod adecvat prin „castel de bumbac”. Călătorii pot face o baie în bazinele de travertin, se pot plimba și se pot bucura de minune sau pot urca într-o plimbare cu balonul cu aer cald pentru o priveliște și mai uluitoare. În timp ce vă aflați în oraș, s-ar putea să doriți să vă opriți la unele dintre ruinele romane din Pamukkale, inclusiv amfiteatrul bine conservat și piscina antică romană.

4. Ponza, Italia

Un loc de joacă pe plajă pentru romanii care evadează vara din capitală, Ponza a trecut cumva sub radar, în timp ce călătorii internaționali se îngrămădesc în cele mai cunoscute insule italiene Capri, Sicilia și Sardinia. Viața pe această insulă stâncoasă de cinci mile este guvernată de apă: înotătorii merg la bazine naturale și se scufundă în grotele antice; cei care fac plajă umplu plajele cu nisip în golfuri în formă de semilună; Oaspeții se bucură de fructe de mare proaspete la restaurantele de pe malul portului (aproape că puteți simți marea bătând în picioare la La Marina din Cala Feola, unde mesele sunt întinse peste stânci în timpul valului scăzut). Ponza se află la doar o călătorie cu feribotul de Roma sau Napoli – deși vă veți bucura de o călătorie mult mai scurtă din orașul de coastă Terracina, o altă destinație de pe litoral trecută cu vederea din Italia.

5. Ullapool, Scoția

În ciuda faptului că găzduiește doar o populație de 1.500 de locuitori, acest sat mic din Highlands are o cantitate surprinzătoare de oferit. Puteți să admirați peisajul superb de la Cascada Corrieshalloch din apropiere, să urcați pe muntele Stac Pollaidh sau chiar să vă urcați pe un feribot către Hebridele Exterioare. După tot aerul proaspăt, probabil că veți dori să vă încălziți într-unul dintre numeroasele pub-uri confortabile ale orașului sau să vă încadrați în scena alimentară în plină expansiune. The Dipping Lugger, un nou restaurant de pe malul Loch Broom, are deja 3AA Rosette și pune în valoare produsele locale. Sfatul nostru: în timp ce sunteți acolo, ascultați postul de radio Lochbroom FM pentru a gusta un gust al vieții locale.

6. Riviera Albaneză

Dincolo de hotelurile comuniste falnice din orașele de plajă albaneze Durrës, Sarandë și Vlorë, se află orașe de pe litoral nealterate, accesibile prin drumuri de munte vertiginoase care îmbrățișează coasta Adriatică. Printre acestea se numără și satul semi-abandonat din vechiul Qeparo, clădirile sale pitorești din piatră albă servind ca rămășițe ale trecutului și priveliști în viitor. După ce majoritatea sătenilor au plecat în Italia în anii ’90, albanezii se întorc încet pentru a renova clădirile dărăpănate în case de familie și pensiuni tip boutique, cum ar fi Villa Rustic sau Las Villas de Qeparo. Marea de aici este remarcabil de curată și se poate înota chiar și iarna. Nu ratați Laguna Karavasta, un parc național de coastă și un refugiu pentru pelicani și animale sălbatice rare. Mai la sud, între Vlorë și Sarandë, se află Tragjas Vlorë: un oraș de pescuit înconjurat de dealuri și trasee de drumeții. Încercați bucătăria de munte gătită pe foc deschis la pensiunea Sofra e Vjeter.

7. Vilnius, Lituania

Această mică capitală baltică își sărbătorește cea de-a 700-a aniversare în 2023, așa că acesta este un moment ideal pentru a descoperi istoria fascinantă și adesea tumultoasă a orașului. Începeți de pe Dealul Gediminas, numit după fondatorul orașului, și admirați priveliștile din orașul vechi. Apoi, coborâți către uimitoarea Poartă a Zorilor, un semn al timpului în care Lituania a fost catolicizată la unificarea sa cu Polonia (împreună, au format unul dintre cele mai mari state ale Europei). Districtul Gării, între timp, poartă influența Imperiului Rus. Și peste tot în oraș, dar mai ales mai la sud, clădirile sovietice reprezintă o amintire ciudată a trecutului recent întunecat al regiunii.

8. Lacurile Imotski, Croația

În cea mai mare parte a hinterlandului dalmat, care separă Croația de Bosnia și Herțegovina, veți găsi doar capre și bătrâni localnici rătăcind pe terenul sterp. Întrerupând acest peisaj asemănător lunii, două lacuri strălucitoare poartă fiecare nume după culoarea apei, marginind orașul solitar, dar înfloritor, Imotski. Vizitatorii ajung cu mașina sau cu autobuzul pentru a înota în Lacul Albastru (Modro Jezero), o dolină adâncă ale cărei ape azurii ating 90 de metri primăvara, dar doar câțiva metri vara. În apropiere, Lacul Roșu (Crveno Jezero) este admirat de sus, nuanțele ruginiu-roșiatice reflectând oxizii de fier decolorând suprafețele abrupte ale stâncilor. Închirieri turistice și restaurante modeste atestă popularitatea în creștere a lui Imotski.

9. Birmingham, Anglia

Al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie se scutură de praful imaginii sale industriale. Treceți dincolo de centrele comerciale, muzeele și barurile din centrul orașului și descoperiți un loc de o frumusețe surprinzătoare: vorbim de plimbări de-a lungul unui traseu feroviar dezafectat din Valea Ciadului, conifere falnice și priveliști mari ale orașului la „Lickeys”,  satul pitoresc Quaker Bournville – și, desigur, kilometri și kilometri de canale pitorești. O plimbare bună necesită o masă grozavă după aceea, iar în Birmingham ai poftă de alegere. Orașul are mai multe stele Michelin decât orice oraș din Marea Britanie din afara Londrei, iar cartiere animate precum Stirchley și Moseley sunt în plină expansiune cu restaurante independente.

10. Lacul Annecy, Franța

O călătorie rapidă, accesibilă și directă cu trenul de la Paris, țărmurile muntoase ale Lacului Annecy sunt o alternativă tentantă la coasta încordată a Rivierei Franceze. La urma urmei, cine are nevoie de mare atunci când ai apele curate, limpezi și ultra-înviorătoare ale unui lac alpin în care să înoți? Priveliștile sunt, de asemenea, spectaculoase, mai ales de pe „plajele” de la Talloires și Menthon-Saint-Bernard. Și dacă vremea este înnorată, nicio problemă – doar petreceți câteva ore în jurul orașului extrem de frumos Annecy. Se simte ca un amestec nebun de Franța, Elveția și Veneția: grădini pe malul lacului, alei și canale medievale și o înclinație serioasă pentru brânza topită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: