Cât de utilă și benefică este o bicicletă în orașele mari?

Bicicleta a fost timp de ani de zile mijlocul de transport folosit de aproape toată lumea, tineri și bătrâni, până când a fost abandonată odată cu apariția mașinii. Orașele au început să crească, iar mobilitatea a devenit o problemă: trafic, zgomot, blocaj și poluare. Și astfel bicicleta a fost retrogradată într-un mod de transport minoritar.

Această viziune a fost însă răsturnată în ultimii ani și în toată lumea. Bicicleta devine din nou soluția necesară de mobilitate și una de care orașele noastre au nevoie. În comparație cu alte moduri de transport, externalitățile pozitive ale utilizării bicicletei afectează atât individul, cât și comunitatea în ansamblu.

Individ sănătos, societate sănătoasă.

Oamenii care folosesc bicicleta ca modalitate obișnuită de a se deplasa vor începe să beneficieze foarte curând de o îmbunătățire a sănătății fizice – îmbunătățirea mușchilor, a circulației sanguine și a articulațiilor. Reduce riscul unui accident vascular cerebral, întărește spatele și previne alunecarea discurilor. La fel de important, este și bun pentru sănătatea mintală: creierul primește mai mult oxigen, ceea ce face mai ușor de gândit. Un studiu publicat în urmă cu câteva luni a arătat că copiii care au mers la școală cu bicicleta au luat note mai bune decât cei care nu au făcut-o. De asemenea, este dovedit că bicicliștii obișnuiți suferă mai puțin de boli psihologice și depresie.

Când vorbim despre o societate sănătoasă, ne referim la o societate care respiră aer curat, lipsit de poluarea care apare frecvent în orașele mari. Aceasta a fost o preocupare exclusivă a departamentului de sănătate a mediului, dar acum este o problemă reală: poluarea este cauza decesului prematur la 450.000 de oameni pe an în Europa. Uniunea Europeană urmărește această problemă și are puterea de a amenda primăriile noastre pentru încălcarea reglementărilor sale.

La nivel societal, promovarea ciclismului – facilitarea accesului la acesta prin disponibilitatea unor scheme publice de biciclete, piste pentru biciclete sau campanii de siguranță rutieră – reprezintă economii în cheltuielile publice pentru bolile cardio-respiratorii, răspândite în societatea noastră ca o consecință a populației sărace. calitatea aerului și pericolele cardiovasculare precum tutunul, abuzul de alcool, stilul de viață sedentar și dietele dezechilibrate; cu alte cuvinte, promovează un răspuns mai preventiv și mai puțin reactiv, sub formă de medicament. Sau, altfel spus, bicicleta contribuie la promovarea unui stil de viață sănătos, ceea ce este mult mai ieftin decât plata pentru a-și recupera sănătatea după ce a fost pierdută.

Iată doar câteva concluzii importante despre de ce ar trebui să considerăm să mergem cu bicicleta: sănătate personală, mediu, economie, eficiența traficului, un stil de viață activ.

În concluzie, mersul cu bicicleta nu are doar beneficii personale, ci și sociale și ecologice. Este o opțiune de transport sănătoasă, prietenoasă cu mediul și economică pe care ar trebui să o luăm în considerare pentru a îmbunătăți calitatea vieții noastre și a contribui la protejarea planetei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: