Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost nevoiți să conviețuiască unii cu alții, iar acest lucru a condus, din păcate, la foarte multe conflicte. Fie că este vorba de ideologii, credințe, rase sau sexe diferite, cele mai multe războaie au pornit de la faptul că oamenii au observat diferențele dintre ei și au vrut să fie mai presus decât ceilalți. După părerea mea, tocmai aceste diferențe sunt motivele pentru frumusețea conviețuirii, fiind cele care ne fac unici pe fiecare. Imaginați-vă o lume în care toți suntem la fel și nu ne diferențiem prin niciun aspect; atunci, am experimenta o existență monotonă.
Aflați în fața unor probleme cruciale, oamenii tind să se unească și să realizeze faptul că doar împreună pot reuși să schimbe lumea. A fi uniți în diversitate este extrem de important pentru o națiune întrucât este foarte ușor să dezbini oameni cu opinii și ideologii diferite. Dacă există unitate între oameni în ciuda diferențelor, va fi întotdeauna imposibil ca ceva sau cineva să îi dezbine. Este necesar să înțelegem că diferențele nu ne pot ține separați și că trebuie să rămânem veșnic uniți. Un exemplu semnificativ în acest sens îl constituie lupta pentru independența Indiei. Oameni din medii și comunități diverse s-au unit pentru a obține independența Indiei în fața Marii Britanii. Sloganul ,,Unitate în diversitate” a fost inventat de liderii naționali, în special de Mahatma Gandhi, Nehru, Azad și Bose, slogan ce i-a călăuzit și le-a dat putere pe tot parcursul luptei. Gandhi a promovat non-violența și a recurs la puterea unității dintre oameni. Și-a explicat modul de gândire autobiografia ,,Povestea experimentelor mele cu adevărul”: „Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului și iubirii a învins mereu.
Au existat tirani și criminali și, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna.” Toate aceste fapte exprimă în mod cert faptul că acceptarea diferențelor dintre noi este esențială în societatea în care trăim. India continuă să fie un model pentru unitatea în diversitate, aceasta fiind o țară unde toate religiile sunt respectate în mod egal. Se pot observa temple, moschei, biserici, toate construite pe o rază de un kilometru. În India, oamenii cred că, dacă sunt împreună, nimic nu-i poate despărți. Pathanii și tamilii sunt două religii extrem de diferite, dar rămân împreună în armonie. Ce poate fi un exemplu mai bun decât acesta?
Totodată, diferențele dintre oameni îi pot apropia și pot crea prietenii de nedespărțit, tocmai prin faptul că avem lucruri de învățat unul de la altul. Prin diferența modului de viață, gândirii, alimentației, vârstei, sau prin experiența de viață diferită, prietenii pot învăța din greșelile celuilalt sau să preia anumite exemple care să îi călăuzească pașii în continuare. Prietenia este unul dintre cele mai de preț lucruri de care ne putem bucura în existența noastră, fără de care viața noastră nu ar mai fi la fel. Fie că trebuie să luăm o decizie pe plan profesional sau personal, fie că ne confruntăm cu o problemă în familie sau pur și simplu avem o stare mai puțin bună, simțim întotdeauna nevoia să ne sfătuim cu un prieten. Arta de a trăi împreună într-o prieteie implică încredere reciprocă, respect, înțelegere și aprecierea frumuseții create de diferențele dintre noi.
Spre exemplu, în urma câștigării de către Vasile Alecsandri a premiului concursului ,,Cântecul Latinului” din 1878, poetul francez Frédéric Mistral a fost plăcut impresionat de talentul acestuia, iar între cei doi s-a legat o frumoasă prietenie. În ciuda diferențelor de limbă și naționalitate, aceștia au rămas prieteni până la moartea lui Alecsandri. Din scrisorile adresate soției sale, Paulina Lucasievici, aflăm faptul că prietenia cu Mistral a reprezentat o piatră de temelie în viața acestuia, ajungând chiar să observe unele asemănări în modul lor de viață, cum ar fi faptul că amândoi locuiesc la țară într-o căsuță mică. De asemenea, Frédéric Mistral, deținătorul unui Premiu Nobel pentru Literatură (1904), a mărturisit în memoriile sale cât de importantă a fost prietenia cu Alecsandri în viața acestuia: “Moartea lui Daudet și moartea lui Alecsandri m-au emoționat până la lacrimi, căci am pierdut doi adevărați prieteni”
Acceptarea diferențelor și îmbrățișarea acestora ne dezvoltă empatia și totodată conduce la solidaritate. A ajuta pe cei aflați în nevoie și a le înțelege problemele și suferința este minimul pe care îl putem face pentru persoanele cu care conviețuim. Prin empatie și solidaritate se exemplifică încă o dată importanța conviețuirii într-un mod armonios. The original meaning of the word “solidarity” is “togetherness”. Spre exemplu, în Imperiul Roman, oamenii cu datorii se puteau baza pe alți oameni pentru a-i ajuta; membrii familiei trebuiau să plătească pentru totalitatea datoriei. În celebrul motto al Revoluției Franceze, „Liberté, Égalité, Fraternité” (Libertate, Egalitate, Fraternitate), fraternitatea înseamnă solidaritate. Odată cu industrializarea de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, „solidaritatea” și-a găsit drum și în acțiunea politică. Pe atunci, mulți țărani își părăseau satele pentru a-și căuta de lucru în orașe. În timp ce toată lumea se cunoștea încă în comunitatea lor natală, s-au confruntat brusc cu sărăcia și singurătatea.
Condițiile nu erau numai dificile pentru țărani; muncitorii din orașe s-au confruntat și cu multe provocări. Condițiile lor de muncă erau adesea foarte grele; plata lor insuficientă pentru a trăi. Muncitorii și țăranii și-au dat seama că au aceleași probleme și scopuri și s-au unit în solidaritate. Împreună au militat pentru condiții de muncă și de viață mai bune. Astfel, analizând istoria, observăm importanța solidarității, empatiei și unității dintre oameni, în ciuda diferențelor. Fără aceste atribute, conviețuirea ar fi mult mai grea și, de asemenea, traiul individual ar fi mult mai diferit. Dacă am rămâne pasivi în fața problemelor cu care se confruntă ceilalți, ar trebui să ne așteptăm ca și noi, la rândul nostru, să primim aceeași ignoranță și lipsă de interes. Toată lumea are nevoie de sprijin și ajutor, deci, pentru a primi aceste lucruri, trebuie să le și oferim. Precum spunea scriitorul latin Publilius Syrus, „Unde există unitate, există întotdeauna victorie”.