9 motive pentru care cafeaua este bună pentru tine

Deși studiile timpurii despre cafea au sugerat că aceasta ar putea duce la probleme de sănătate, cercetările recente oferă dovezi puternice cum că consumul de cafea are de fapt o varietate de beneficii pentru sănătate.

Cofeina este primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la cafea. Dar cafeaua conține, de asemenea, antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamația internă și pot proteja împotriva bolilor, spun experții în nutriție.

Consumul moderat de cafea este legat de o probabilitate mai mică de diabet de tip 2, boli de inimă, cancer hepatic și endometrial, boala Parkinson și depresie. Este chiar posibil ca oamenii care beau cafea să își reducă riscul de deces prematur.

Infuzia de cafea îți oferă beneficii dincolo de un plus de energie. Iată principalele moduri prin care cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra sănătății:

1. Ai putea trăi mai mult.

Studii recente au descoperit că cei care beau cafea sunt mai puțin probabil să moară din cauza unora dintre principalele cauze de deces: accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile de rinichi.

2. Corpul tău poate procesa mai bine glucoza (sau zahărul).

Aceasta este teoria din spatele studiilor care au descoperit că persoanele care beau mai multă cafea au mai puține șanse de a face diabet de tip 2.

3. Este mai puțin probabil să dezvolți insuficiență cardiacă.

A bea una sau două căni de cafea pe zi poate ajuta la prevenirea insuficienței cardiace, atunci când o inimă slăbită are dificultăți în a pompa suficient sânge în organism.

4. Este mai puțin probabil să dezvolți boala Parkinson.

Cofeina nu este doar legată de o șansă mai mică de a dezvolta boala Parkinson, dar îi poate ajuta și pe cei cu această afecțiune să își controleze mai bine mișcările.

5. Ficatul tău îți va mulțumi.

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată par să aibă un efect protector asupra ficatului tău. Cercetările arată că consumatorii de cafea au mai multe șanse să aibă niveluri ale enzimelor hepatice într-un interval sănătos decât cei care nu beau cafea.

6. ADN-ul tău va fi mai puternic.

Cafeaua scade ruperea firelor de ADN, care apar în mod natural, dar poate duce la cancer sau tumori dacă nu este reparată de celulele tale.

7. Şansele de a face cancer de colon vor scădea semnificativ.

Una din 23 de femei dezvoltă cancer de colon. Dar cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea – decofeinizată sau obișnuită – au 26% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.

8. Poți reduce riscul de a face boala Alzheimer.

Cofeina din două căni de cafea poate oferi o protecție semnificativă împotriva dezvoltării afecțiunii. De fapt, cercetătorii au descoperit că femeile în vârstă de 65 de ani și peste care beau două-trei căni de cafea pe zi aveau mai puține șanse de a dezvolta demență în general.

9. Nu este la fel de probabil să suferi un accident vascular cerebral.

Consumul de cel puțin o ceașcă de cafea pe zi este asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral.

  • Ce cantitate de cafea este sigură să bei în fiecare zi?

Este adevărat, există tendința să consumi prea mult dintr-un lucru bun. Consumul excesiv de cafea cu cofeină te poate face nervos și poate cauza:

  • Creșterea ritmului cardiac
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Anxietate
  • Probleme de a adormi

Deci, câtă cafea este cantitatea optimă de băut pentru a obține toate beneficiile, dar pentru a evita efectele secundare negative?

Consumul moderat de cafea este considerat sigur pentru majoritatea adulților sănătoși. Acest lucru înseamnă, în general, consumul a 200-400 de mililitri de cafea pe zi, ceea ce corespunde aproximativ la 1-2 cești normale de cafea.

Pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, limitează consumul de cafea la maxim 200 de mililitri pe zi (1 ceașcă mică de cafea). Dacă ești sensibil la cofeină sau ai probleme de sănătate, cum ar fi probleme cu tensiunea arterială, ar putea fi necesar să limitezi și mai mult consumul de cafea sau chiar să o eviți.

În timp ce cafeaua este o parte plăcută a stilului tău de viață, există și alți factori care au un impact mai mare asupra sănătății tale, cum ar fi o dietă echilibrată, exercițiile fizice și menținerea unei greutăți sănătoase. Dar consumul de cafea este un plus încântător la acești factori cheie de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: