7 moduri de a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultare

Abilitățile de ascultare afectează fiecare aspect al vieții noastre. Îmbunătățește-ți viața profesională și personală învățând să asculți mai bine.

Dacă poți dezvolta arta de a asculta bine, ai putea să îți îmbunătățești fiecare domeniu al vieții – fie el profesional, academic, social sau personal. În acest articol, vom aborda de ce abilitățile de ascultare sunt atât de importante; de ce sunt greu de cultivat; cum să le îmbunătățești și cum să asculți cu atenție.

Comunicarea este importantă pentru toată lumea, fie că este vorba despre prietenii, familia, colegii sau chiar străinii cu care interacționezi în timpul zilei. Cu toate acestea, oamenii comunică diferit și este important să înțelegi aceste diferențe.

  • De ce sunt importante abilitățile de ascultare?

În cultura high-tech actuală, comunicarea este mai importantă ca niciodată, dar oamenii petrec din ce în ce mai puțin timp ascultându-se cu adevărat unii pe alții. Ascultarea autentică devine din ce în ce mai rară, chiar dacă este crucială pentru dezvoltarea relațiilor, abordarea problemelor, asigurarea înțelegerii, soluționarea dezacordurilor și creșterea acurateței.

Când asculți bine la serviciu, faci mai puține greșeli și pierzi mai puțin timp. Ascultarea bună promovează creșterea angajaților cu resurse, autosuficienți, care pot rezolva și problemele din viața personală. Abilitatea de a asculta îmbogățește toate aspectele vieții.

Ascultarea este o abilitate pe care mulți dintre noi o consideră ceva garantat. Oamenii aud frecvent ceea ce se spune, dar a auzi nu este același lucru cu a asculta. Pentru a asculta, trebuie să facem un efort conștient nu doar să auzim, ci și să absorbim, să digerăm și să înțelegem ceea ce spun alții.

Desigur, cei cu pierdere sau deficiență de auz se pot lupta cu anumite aspecte ale comunicării, așa că atunci când discutăm despre abilitățile de ascultare, este important să ne amintim că este un proces în două sensuri. Bune abilități de comunicare înseamnă luarea în considerare a situației și nevoilor celeilalte persoane.

Ascultarea nu numai că îți îmbunătățește capacitatea de a înțelege și de a comunica, dar poate face și mai plăcută experiența altor persoane de a conversa cu tine.

  • Obstacole în calea unei bune ascultări

Distragerile sunt peste tot: televizor, radio, zgomot din trafic, telefoane, laptopuri și multe altele, ceea ce face dificilă ascultarea cu concentrare completă. În plus, atunci când ascultăm, suntem predispuși să ascultăm cu pilotul automat, să dăm din cap și să fim de acord fără a înțelege cu adevărat ceea ce se spune.

În timp ce cealaltă persoană vorbește, putem întrerupe, domina conversația sau să ne planifică următoarele cuvinte. Dacă punctul de vedere al cuiva diferă de al nostru, putem fi rapizi și să ne expunem propriul punct de vedere.

Interesul propriu ne menține nevoile și gândurile în fruntea minții noastre, împingând vorbitorul în spatele minții noastre. Prejudecățile, experiențele anterioare, agendele personale și discuțiile negative cu sinele pot duce la o mentalitate centrată pe sine.

Comunicarea poate fi, de asemenea, îngreunată de bariere psihologice – cum ar fi formularea de presupuneri inexacte, oferirea de sfaturi sau analize nesolicitate, negare și sentimente de frică.

  • Ce este ascultarea activă?

Ascultarea activă nu vine ușor, așa că trebuie să facem un efort conștient pentru a o practica. Este nevoie de timp pentru a stăpâni și de multă practică pentru a deveni adept. Ascultarea activă se concentrează complet pe ceea ce se spune și absoarbe mesajul fără prejudecată, spre deosebire de pur și simplu trecerea peste mesajul general.

  • Cum îți poți îmbunătăți abilitățile de ascultare activă?

1. Ia în considerare contactul vizual

A ține privirea cuiva se poate simți ca și cum ai lovi o țintă în mișcare: cineva îți vorbește, dar te uiți prin cameră, verifici telefonul sau te uiți la ecran. În multe cazuri, vorbitorul poate avea doar o mică parte din atenția ta. Nu vrei să-l faci pe vorbitor să-ți ceară să te uiți la el ca și cum ai fi un copil.

În majoritatea culturilor occidentale, contactul vizual este o parte fundamentală a unei bune comunicări – reține, totuși, că, în culturi precum Japonia și Coreea, poate fi considerat puternic și nepoliticos. Este important să înțelegi publicul/vorbitorul și nevoile acestora.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, comunicăm privindu-ne în ochi. Asta nu înseamnă că nu poți conversa într-o cameră; dar dacă durează prea mult, unul dintre voi se va ridica și se va mișca pentru a-l auzi pe celălalt cum trebuie.

Întoarce-te cu fața la partenerul tău de conversație din politețe. Scoate-ți toate hârtiile, cărțile, telefoanele și alte obiecte care îți distrag atenția. Privește-ți partenerul, chiar dacă nu se uită la tine. Timiditatea, incertitudinea, jena, vinovăția sau alte sentimente, precum și tabuurile culturale, pot interzice anumitor persoane să facă contact vizual în anumite situații. Îi poți ierta – dar, din partea ta, fii atent.

2. Fii atent, dar nu intens

Acum că ai făcut contact vizual, relaxează-te în conversație. Nu trebuie să îți fixezi ochii pe cealaltă persoană; de fapt, a fi prea atent sau intens poate tulbura vorbitorul. Deși, din nou, unii oameni ar putea avea nevoie de acest contact obișnuit pentru a urmări conversația. În general, este util să acordezi atenție într-un mod care ți se potrivește.

Ar trebui să încerci să elimini în mod conștient sunetele și activitățile de fundal. De asemenea, încearcă  să nu te concentrezi prea mult pe accentul sau manierele vorbitorului, deoarece acestea ar putea distrage atenția. Încearcă să nu lași sentimentele, convingerile sau prejudecățile tale personale să stea în cale.

3. Acordă atenție semnelor nonverbale, cum ar fi limbajul corpului și tonul

Comunicarea nonverbală, excluzând e-mailul, reprezintă cea mai mare parte a comunicării directe. Putem obține o mulțime de informații unul despre celălalt fără a fi nevoie să spunem nimic. Sunetul și tonul vocii cuiva, chiar și la telefon, pot transmite aproape la fel de multe despre el ca ceea ce spune.

O expresie în jurul ochilor, o răsucire a gurii sau o ridicare a umerilor pot indica entuziasm, plictiseală sau dezaprobare atunci când ești față în față cu cineva. Nu îți poți permite să ignori aceste indicii. Amintește-ți că cuvintele transmit doar o parte a mesajului.

Din nou, este important de subliniat că limbajul corpului poate varia de la o cultură la alta.

4. Fă-ți o imagine mentală a ceea ce spune vorbitorul

Permite creierului să creeze o imagine mentală a informațiilor pe care le auzi. Creierul tău va face treaba – fie că este o imagine mentală sau organizarea ideilor – dacă rămâi concentrat și simțurile tale sunt pe deplin angajate. Când asculți perioade lungi de timp, concentrează-te și amintește-ți cuvintele și frazele cheie.

Nu te gândi la ceea ce vei spune când este rândul tău să asculți; este prea dificil să repeți mental în timp ce asculți. Acordă o atenție completă la ceea ce spune cealaltă persoană. În cele din urmă, amintește-ți ce se spune, chiar dacă pare plictisitor sau lipsit de importanță. Fă un efort conștient pentru a-ți reorienta gândurile atunci când acestea încep să rătăcească.

5. Empatiză cu vorbitorul

Ascultarea eficientă se bazează pe empatie și inteligență emoțională. Ești un bun ascultător dacă ești trist când persoana cu care vorbești manifestă tristețe, bucuros când își exprimă fericirea și îngrijorat când își exprimă problemele. Poți arăta acest lucru prin expresiile faciale și prin cuvintele tale.

Pentru a avea empatie, trebuie să te pui în locul celeilalte persoane și să-ți permiți să simți cum e să fii el în acel moment. Acest lucru este greu de realizat și necesită mult efort și concentrare. Indiferent, îți va îmbunătăți calitatea interacțiunilor voastre.

6. Oferă feedback

Reflectă emoțiile vorbitorului pentru a demonstra că îi înțelegi punctul de vedere. Dacă emoțiile vorbitorului sunt mascate sau neclare, ocazional este important să-i repeți mesajul pentru a te asigura că ai înțeles. Pur și simplu dă din cap și demonstrează-ți înțelegerea cu gesturi faciale la timp.

Trebuie să arăți vorbitorului că îi urmezi șirul gândurilor, mai degrabă decât să visezi cu ochii deschiși în timp ce îți vorbesc. Verifică întotdeauna înțelegerea instrucțiunilor în situații de sarcină, fie la serviciu sau acasă.

7. Păstrează o minte deschisă

Ascultă fără a judeca sau a evalua mental ceea ce spune cealaltă persoană. Simte-te liber să fii inconfortabil dacă ceea ce spun ei te face inconfortabil, dar nu te implica în discursuri interne, cum ar fi formularea unei riposte sau compararea vorbitorului cu alții. De îndată ce te complaci în gândirea judecatorească, ți-ai diminuat valoarea ca ascultător.

Ascultă fără să sari la concluzii. Reține că vorbitorul își exprimă gândurile și sentimentele interioare prin cuvinte. Nu ai idee care sunt acele sentimente și idei; singurul mod de a învăța este să asculți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: