În zilele noastre, cei mai mulți dintre noi suntem lipiți de telefoanele oastre. Și chiar dacă ne pot ajuta să fim mai productivi și să ne îmbunătățim calitatea vieții, pot fi, de asemenea, o sursă majoră de distragere a atenției.
În ciuda beneficiilor uimitoare, devine din ce în ce mai evident că majoritatea oamenilor nu au nici un control asupra utilizării telefoanelor – impactând negativ productivitatea și sănătatea mintală.
- Sfatul 1: dezactivează notificările
Una dintre cele mai ușoare modalități de a petrece mai puțin timp pe telefon este dezactivarea notificărilor de la e-mail, mesagerie instantanee și alte aplicații. Notificările și alertele sunt făcute pentru a-ți atrage atenția de la ceea ce faci, astfel încât să iei din nou telefonul.
Cu alte cuvinte, alte persoane (sau companii) îți controlează atenția, deoarece te pot perturba în orice moment. Tot ce trebuie să facă este să îți trimită un mesaj sau să scrie o nouă postare, iar pe telefon va apărea o notificare, atrăgându-ți atenția.
Amintește-ți, notificările au un singur scop: să te atragă într-o aplicație, astfel încât să petreci mai mult timp și atenție acolo, echivalând un profit mai mare pentru compania din spatele aplicației. Permițând notificări, permiți altor persoane sau companii (Facebook, YouTube, Google) să te perturbe oricând doresc.
Prin urmare, la minimum, asigură-te că alertele și notificările sunt dezactivate atunci când lucrezi la cele mai importante sarcini. În acest fel, îți poți direcționa toată concentrarea și energia spre lucrul productiv. Protejează-ți prioritățile și împiedică pe alții să îți perturbe fluxul.
- Sfatul 2: Schimbă locația aplicațiilor tale
În multe cazuri, mă găsesc pe anumite aplicații fără măcar să-mi dau seama. Aceasta arată cât de automată este utilizarea telefonului meu. Adesea, nu este o decizie conștientă de a vizita o anumită aplicație, ci mai degrabă o mișcare obișnuită, automată.
O modalitate de a contracara acest lucru este schimbarea regulată a locației aplicațiilor tale. În primele zile, probabil vei face clic pe unde a fost aplicația. Acest lucru îți arată doar cât de mult este un obicei automat al utilizării telefoanelor noastre.
Schimbând locația aplicațiilor, totuși, trebuie să depui un efort mai conștient pentru a le accesa. Această întârziere încorporată este exact ceea ce ai nevoie pentru a fi intenționat cu privire la utilizarea telefonului tău, în loc să fie o mișcare obișnuită, automată.
După câteva săptămâni, totuși, noile locații ale aplicațiilor vor fi din nou înrădăcinate în căile neuronale ale creierului tău. Prin urmare, programează momente fixe în calendarul tău (de exemplu, o dată pe lună) pentru a schimba locația aplicațiilor de pe telefon.
- Sfatul 3: șterge aplicații (și nu doar pe cele pe care nu le utilizezi niciodată)
Nu-ți fie teamă să ștergi unele aplicații. Și nu, nu vorbesc despre aplicațiile pe care nu le folosești niciodată. Acestea sunt ușor de șters. În schimb, șterge unele dintre cele mai distractive aplicații – cele pe care petreci mult mai mult timp decât ți-ai dori. Eliminarea completă a accesibilității la aceste aplicații este cea mai sigură modalitate de a le împiedica să îți perturbe timpul, concentrarea și claritatea mentală.
S-ar putea să nu se simtă confortabil. S-ar putea să simți că ai ratat. Dar, în realitate, este în mare parte doar iluzie. Beneficiile pe care le obții din ștergerea acestor aplicații sunt probabil mult mai valoroase decât dezavantajele eliminării lor. Să recunoaștem, concentrarea, productivitatea și sănătatea mintală sunt mult mai importante decât 99% dintre lucrurile pe care majoritatea aplicațiilor le pot oferi.
Una peste alta, nu-ți fie teamă să ștergei cele mai distractive aplicații – nu este sfârșitul lumii. Găsește alte modalități de a accesa platformele de socializare sau site-urile web preferate care să nu perturbe atât de mult concentrarea și productivitatea.
- Sfatul 4: Folosește aplicația „Screentime”.
Timpul de ecran este una dintre aplicațiile mele preferate pentru ca – destul de ironic – să petrec mai puțin timp pe telefon. Timpul de ecran măsoară exact cât timp petreci pe telefon și îți arată care aplicații te distrag cel mai mult. Acest lucru îți va oferi o perspectivă dură, dar valoroasă, despre cât timp pierzi cu telefonul.
În plus, poți folosi Screentime pentru a stabili un timp limită pentru aplicațiile care îți distrag atenția. De exemplu, am stabilit o limită de timp de 15 minute pe Instagram, așa că nu voi petrece niciodată mai mult de 15 minute pe zi pe platformă. În acest fel, pot beneficia de plăcerea de a verifica Instagram fără a exagera.
- Sfatul 5: Descarcă aplicația „Forest”.
Un alt blocant pe care îl recomand este Forest, o aplicație care ușurează procesul de a nu folosi telefonul. Cu Forest, setezi o limită de timp pentru cât timp nu dorești să folosești telefonul. Dacă reușești, un copac va crește în „pădurea” digitală. Acest lucru face din a nu folosi telefonul să fie puțin mai distractiv!
Folosirea blocantelor este probabil una dintre cele mai ușoare modalități de a petrece mai puțin timp pe telefon. Nu trebuie să te mai bazezi pe voința ta, deoarece tehnologia face treaba pentru tine.
- Sfatul 6: Nu lua întotdeauna telefonul la tine
Majoritatea oamenilor nu au mai ieșit afară fără telefonul lor de ani de zile. Aceasta înseamnă că telefonul a devenit o parte din noi. Suntem practic cyborgi. Pentru a-ți recâștiga independența, fă-ți un obicei din a nu avea telefonul la tine în fiecare moment al zilei.
Fă plimbări fără telefon și pur și simplu bucură-te de împrejurimi. Ia o cafea cu un prieten și fiți pe deplin prezenți în conversație. Când ești cu prietenii sau familia, puneți toate telefoanele împreună și bucurați-vă de prezența celuilalt.
(S-ar putea să experimentați ceea ce autorul Anthony Ongaro numește „convulsii”, care este răspunsul muscular automat pentru a vă prinde telefonul chiar dacă nu este în buzunar. Acest lucru vă arată cât de puternic este un obicei de utilizare al telefonului– și cât de impulsiv este. Este ca o căpușă nervoasă.)
- Sfatul 7: Citește mai multe cărți
În loc să îți folosești timpul liber pentru a parcurge rețelele sociale, alege o carte. Imaginează-ți câte lucruri noi ai putea învăța pe parcursul unui an schimbând o oră petrecută pe rețelele de socializare fără niciun scop cu o oră de lectură. Citirea este probabil una dintre cele mai productive activități de înlocuire pentru orice sursă de distragere a atenției – indiferent dacă este vorba de telefonul tău sau de Netflix.
- Sfatul 8: Fără telefon în primele 30-60 de minute ale zilei
Un studiu de la IDC Research a arătat că aproximativ 80% dintre utilizatorii de smartphone-uri își verifică dispozitivele mobile în 15 minute de la trezire în fiecare dimineață – și aceasta este o mare problemă. Gândurile, ideile și concentrarea ta sunt imediat deturnate de noile mesaje, e-mailuri și notificări pe care le-ai primit.
Cu alte cuvinte, mintea ta va fi ocupată cu agenda altor oameni, nu cu a ta. În loc să-ți începi ziua concentrându-te pe obiectivele tale personale, ești forțat să reacționezi la lucrurile altora.
Gandeste-te la asta; nu ai lăsa sute de oameni să intre în dormitorul tău – mai ales dimineața devreme. Deci, de ce le-ai lăsa să intre în minte printr-un dispozitiv?
În plus, începând ziua distras, dai tonul unei zile distrase. Deoarece creierul tău a eliberat deja multă dopamină, doar tânjește din ce în ce mai mult. Prin urmare, va fi mult mai greu să lupți împotriva distragerilor de-a lungul zilei, deoarece creierul tău dorește din ce în ce mai multă stimulare.
Prin urmare, evită să verifici smartphone-ul în primele 30-60 de minute ale zilei. În schimb, folosește dimineața pentru a te îmbunătăți, a lucra la obiectivele tale și a te pregăti pentru o zi reușită.
Antrenează-ți creierul să fie în regulă cu activități mai puțin stimulatoare – dar mai benefice – cum ar fi lectura, meditația, jurnalul, prioritizarea sarcinilor, programarea zilei sau alocarea timpului pentru a face un mic dejun sănătos.
- Sfatul 9: Fă plimbări
În loc să petreci timp pe telefon, ieși afară și explorează împrejurimile. Nu numai că obții doza zilnică de vitamina D din lumina soarelui, dar are și un efect calmant asupra minții.
Ca oameni, suntem făcuți să fim afară. Timp de secole, ne-am petrecut cea mai mare parte a timpului afară, adunând mâncare și călătorind. În zilele noastre, totuși, petrecem mai mult timp în interior decât oricând.
De fapt, această generație este numită „Generația de interior”, iar cercetările au arătat că majoritatea dintre noi ne petrecem aproximativ 90% din timp în interior. Așadar, ieși mai des afară – este mult mai sănătos (și plin de satisfacții) decât să petreci timpul pe telefon.
Sfatul 10: Conectează-te mai mult cu prietenii și familia
În loc să te conectezi cu alții prin intermediul smartphone-ului, petrece mai mult timp cu prietenii și familia în viața reală. Nu există nimic care să depășească conexiunea umană reală. Acolo unde interacțiunile digitale sunt adesea rapide și superficiale, interacțiunile din viața reală sunt mai profunde și mai semnificative.