10 sfaturi esențiale pentru o organizare școlară reușită

Elevii petrec aproximativ 17 ore pe săptămână pregătindu-se pentru cursuri, ceea ce implică finalizarea temelor, citirea materialelor și studierea pentru teste. Această statistică nici măcar nu ține cont de alte evenimente – cum ar fi extracurriculare, atletism și obligații de familie – care, de asemenea, necesită timp în programul elevului.

A ști să-ți organizezi temele școlare este esențial pentru a câștiga cât mai mult din educație. Primind acum diferite sfaturi de organizare pentru școală, poți ajuta la prevenirea ca lucrurile să se acumuleze și să devină copleșitoare. În plus, practicarea de sfaturi pentru a rămâne organizat în școală acum te va ajuta să progresezi  în liceu și în viitoarele studii universitare. Mai jos, am adunat 10 dintre cele mai bune sfaturi de organizare școlară pentru elevii de toate vârstele.

1. Intră într-o rutină

Crearea unei rutine te poate ajuta să rămâi consecvent zi de zi și săptămânal. Notează-ți programul săptămânal general pe o tablă sau un calendar, apoi stabilește timpul pe care îl vei petrece făcând temele. Acest program te poate ajuta să te concentrezi tot timpul și să rezolvi tema cât mai eficient posibil.

Amintește-ți că rutina ta se poate schimba dacă apare o obligație de ultim moment. Poți să îți actualizezi programul pentru a te ajusta în consecință.

2. Stabilește reguli pentru tine

Stabilirea regulilor pentru tine te poate ajuta să înțelegi ce trebuie să termini în fiecare zi și să nu te simți grăbit să termini o anumită sarcină. Unele reguli pe care le-ai putea stabili pentru a te menține pe drumul cel bun ar putea fi:

  • Finalizează toate proiectele cu două zile înainte de data scadentă.
  • Începe să studiezi pentru teste cu o săptămână înainte.
  • Termină eseurile cu trei zile înainte de scadență.

3. Scrie totul

Scrie totul – temele pentru acasă, datele testelor, subiectele eseurilor și chiar mici detalii, cum ar fi cum să îți predai lucrarea sau cum să prezinți tema. În acest fel, nu trebuie să îți amintești de aceste lucruri cu riscul de a uita anumite aspecte, și te poți folosi de scris ca o modalitate de a verifica din nou ceea ce trebuie să finalizezi.

4. Stabilește-ți propriul termen limită

Creează un nou termen limită cu cel puțin două zile înainte de termenul efectiv al temei. Planifică în avans și finalizează temele în funcție de termenul limită pe care ți l-ai dat simgur mai devreme, mai degrabă decât în funcție cel pe care îl atribuie profesorul.

Deciderea unui termen limită mai devreme îți va reduce stresul, deoarece nu vei lucra la temă în ultimul moment. De asemenea, permite timp suplimentar în cazul în care finalizarea temei durează mai mult decât te așteptai sau în cazul în care ai o problemă neprevăzută.

5. Nu fă mai multe lucruri în același timp

Multitasking-ul pare că ar fi benefic, deoarece ai putea face mai multe în mai puțin timp. Cu toate acestea, studiile arată că cel care adoptă multitasking-ul petrece cu 50% mai mult timp încercând să îndeplinească o sarcină.

Concentrează-te pe o sarcină la un moment dat și îndreaptă-ți atenția către următoarea sarcină numai după ce ai terminat-o pe prima.

6. Folosește instrumente pentru a rămâne organizat

Poți găsi o gamă largă de rechizite școlare dedicate păstrării materialelor organizate. Ele pot păstra împreună tot ce ai nevoie pentru cursurile și temele tale, astfel încât nimic să nu se piardă.

Ia în considerare utilizarea acestor instrumente în special:

  • Planificator: notează programul și temele pe măsură ce ți se dau.
  • Rucsac cu mai multe buzunare: Folosește diferitele buzunare pentru a-ți  organiza articolele, astfel încât să știi exact unde să le găsești.
  • Penar: Păstrează-ți ustensilele de scris împreună pentru a evita să le pierzi prin rucsac înainte de fiecare curs sau să pierzi rechizitele.
  • Dosar: Păstrează toate hârtiile necesare pentru o anumită materie într-un dosar, astfel încât să fi sigur că ai tot ce ai nevoie.
  • Caiet: Obține un caiet pentru fiecare materie pentru a păstra toate informațiile relevante împreună.

7. Utilizează un planificator

Un planificator poate fi unul dintre cele mai utile instrumente pentru organizarea muncii tale școlare, deoarece poți vedea vizual totul din programul tău.

Notează toate temele, proiectele și termenele limită ale testelor cu o culoare și practicile sportive, întâlnirile extracurriculare și obligațiile de familie cu alta. În acest fel, îți poți aminti tot ce trebuie să faci.

O varietate de opțiuni digitale sunt, de asemenea, posibilități excelente.

8. Folosește tehnici de învățare

Există o varietate de tehnici de învățare, iar cea mai eficientă tehnică poate varia de la o persoană la alta. Iată câteva dintre tehnicile de învățare cele mai folosite:

  • Învațarea activă: Această tehnică implică participarea activă la procesul de învățare. Aici sunt câteva modalități de a o aplica:
  • Explicarea altora: Învață un subiect ca și cum ai trebui să-l predai altcuiva. Acest lucru te obligă să înțelegi subiectul în profunzime.
  • Dezbateri și discuții: Participă la dezbateri sau discuții cu colegii pentru a explora mai bine subiectele.
  • Întrebări și răspunsuri: Pune-ți întrebări și încearcă să le răspunzi fără a folosi materialele de referință.
  • Învațarea vizuală:
  • Folosește diagrame, scheme, grafice și desene pentru a-ți organiza informațiile și pentru a înțelege mai bine conceptele.
  • Creează hărți mentale pentru a lega informații și concepte.
  • Învațarea auditivă:
  • Ascultă înregistrări audio sau lecții înregistrate pentru a-ți consolida înțelegerea subiectelor.
  • Poți folosi tehnici precum repetarea sau povestirea în cuvinte proprii a ceea ce ai auzit pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de reținere.

9. Evită procrastinarea

  • Folosește tehnica Pomodoro: lucrează intens timp de 25 de minute, urmate de o pauză de 5 minute.
  • Împarte sarcinile mari în sarcini mai mici și atacă-le treptat.
  • Gândește-te la beneficiile pe termen lung ale finalizării unei sarcini, pentru a te motiva să începi.

10. Ia notițe eficiente:

  • Fă-ți propriul sistem de notare care să includă cuvinte cheie, idei principale și exemple.
  • Folosește culori sau subliniere pentru a evidenția informații importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: